Tirania oamenilor mici

Am mai scris pînă acum despre David Miller – omul care mi-a schimbat cariera (şi poate şi viaţa) doar cu un curs de ToT, în 1995. La un moment dat vorbea despre liberul arbitru al fiecăruia şi cum putem decide să avem cea mai bună reacţie în anumite momente ale vieţii noastre. La un moment dat ne-a întrebat la curs cum credem că ar trebui să reacţionăm atunci cînd privim la televizor reportaje foarte emoţionante despre ce se întîmplă cu populaţia în unele zone de război, sau după unele catastrofe naturale, sau după atentate teroriste sau alte situaţii în care oamenii de rînd au mult de suferit. Şi ne spunea că ar fi bine să luăm o decizie care să ne încline spre acţiune şi spre acumularea de energie pozitivă, nicidecum să ne văităm de mila celor loviţi de soartă şi să ne lăsăm atraşi de contemplarea vieţii şi a necazurilor care stau la pîndă în jurul nostru.

Pornind de la această abordare, ne-a povestit despre ce i se întîmplase la aeroport, cînd stătea la coadă pentru îmbarcare. Un om i s-a băgat în faţă şi l-a lăsat – de ce să îşi consume energia certîndu-se cu un nesimţit? Doar că apoi s-a gîndit că omul trebuie făcut să înţeleagă că a greşit, aşa că la prima mişcare a cozii, l-a ocolit şi şi-a reluat poziţia în faţa lui. După care s-a întors şi i-a spus politicos că, dacă vrea, se poate băga iar în faţa lui, dar ar fi bine ca mai înainte să se scuze şi să ceară voie, dacă vrea să treacă în faţă.  Omul s-a uitat strîmb, dar n-a reacţionat şi nu s-a amorsat cearta latentă.

Oare ştim, sau măcar ne gîndim, care sînt consecinţele comportamentului nostru, atunci cînd ne confruntăm cu cei din jurul nostru?

Şi de-abia acum revin la tema pe care am denumit-o „Tirania omului mic„. Prin om mic nu ma refer la o persoană gen Boc sau Sarkozy (deci nu om mic la statură), ci la omul aflat pe o poziţie ierarhică redusă şi cu o mare dorinţă de a-şi rezolva frustrările şi neîmplinirile personale prin răzbunări meschine la adresa celor cu care vine în contact la locul de muncă. Şi iarăşi nu mă refer la sabotaje sau la încălcări flagrante ale sarcinilor de lucru din cauza unei crase incompetenţe, ci la „puterea” pe care şi-o arogă anumiti angajati în relatiile cu cei cu care vin în contact.

O categorie „etalon” pentru „oamenii ‘mici” este constitută dintr-o mare parte a funcţionarilor de la ghisee – fie că este vorba de autorităţile publice, fie de unii angajaţi ai altor organizaţii (de stat sau private, deopotrivă).

Să vă dau un exemplu recent, iar personajul principal nu este din România, aşa că tirania oamenilor mici nu este un păcat specific de-al nostru. De curînd am zburat cu Lufthansa (nici nemţii nu mai sînt ce-au fost, nu?) şi am dat la check-in peste o persoană care şi-a utilizat şi „muşchii”, nu numai competenţele specifice pentru furnizarea serviciilor necesare pentru clienţii companiei aeriene.

Pe scurt, pe la 5:00a.m. am ajuns la aeroport şi erau cîţiva oameni la check-in. Cînd ne-a venit rîndul, am cerut politicos să ni se dea, pe cît posibil, locuri mai în faţa avionului şi împreună, fiind două persoane călătoare. Răspunsul a fost de-a dreptul aiuritor! Pe boarding pass am primit locuri în a doua jumătate a avionului şi eram împreună, doar că de o parte şi de alta a culoarului, cu explicaţia că avionul este deja plin şi nu mai există alte locuri libere (desi avionul era la 6:45 si eram printre primii călători înregistraţi)! Iar la avionul de legătură este drept ca am primit locuri mai in faţă – iar prietena mea mi-a spus că mai mult ca sigur că vor fi pe rîndul cu scaune fixe din faţa uşii de ieşire în caz de avarie. Şi a avut dreptate! Înţelegeţi la ce mă refer cînd pun în discuţie „tirania” oamenilor mici?

Ce se poate face în astfel de situaţii?

Vi s-a întîmplat ceva de acest fel vreodată? Aţi reacţionat în acest fel vreodată? Sau ar trebui să merg la psiholog, pentru că m-am simţit frustrată în situaţia pe care tocmai am povestit-o?

Numai bine,
Cristina

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria egalitate de sanse, Europa, Imbunatatire

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s