Încă o pildă

Despre mişcarea de rotaţie a Pămîntului

Încă din secolul al XVI-lea, cîţiva astronomi au început să afirme că Pămîntul este cel care se roteşte în jurul Soarelui şi că nu este centrul Universului. Afirmaţiile lor se bazau pe dovezi ştiinţifice (calcule matematice, observaţii).

Conducătorii Bisericii i-au declarat imediat eretici pe aceşti astronomi (deoarece afirmaţiile acestora contraziceau dogmele din cărţile sfinte şi puneau în discuţie poziţia ecleziaştilor – de deţinători ai monopolului în interpretarea realităţii) şi i-au condamnat la arderea pe rug.

Nu numai că Biserica s-a împotrivit la recunoaşterea adevărului, dar şi oamenii obişnuiţi au refuzat să accepte poziţia astronomilor (în afară de faptul că ei aveau încredere în Biserică şi în tradiţie, propriile lor simţuri le dovedeau că astronomii nu aveau dreptate: în fiecare zi, stînd pe loc, se putea vedea cum Soarele răsare dintr-o parte şi apune în cealaltă parte a Pămîntului! Dacă ceea ce vedeau cu ochii lor nu era adevărat, atunci în ce ar mai fi putut avea încredere?).

Concluzia: Realitatea este uneori greu de acceptat, mai ales cînd este susţinută de persoane în care nu avem prea mare încredere şi cînd nu este explicată astfel încît să poată fi înţeleasă.

Astfel apare şi dilema: raţionalitate sau intuiţie? Pe ce este mai bine să ne bazăm în luarea deciziilor? Voi ce spuneţi?

Numai bine,
Cristina

Reclame

4 comentarii

Din categoria Imbunatatire, psihologie, viata

4 răspunsuri la „Încă o pildă

 1. Lidia Rosu

  Pe amandoua. Buna, Cristina.Am fost colege in scoala generala : Lidia Mocanu.Ma bucur sa te regasesc.Cand ai timp si chef sa stam de vorba, da-mi de veste

  Apreciază

 2. Iata si citatul de astazi: „Your spirit is the true shield.” (Morihei Ueshiba)

  Apreciază

 3. I like quote of the day.I like Morihei.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s