Avem nevoie de un echilibru între viaţa profesională şi viaţa personală?

De ceva ani au tot apărut diverse teorii sau studii referitoare la necesitatea unui echilibru între viaţa profesională şi viaţa personală.

Este evident că orice exces devine pe termen lung contraproductiv, indiferent de domeniul vieţii care este implicat – fie că vorbim de excesul de efort sau de odihnă, de excesul de muncă sau de preocupări considerate de natură personală, de excesul de mîncare sau de excesul de diete, de excesul de entuziasm sau de pesimism şi aşa mai departe.

Aşa că pare absurdă întrebarea din titlu – bineînţeles că trebuie să existe o măsură în toate, inclusiv între muncă şi viaţă, nu-i aşa?

La un moment dat mi s-a reproşat că eu le cer altora să ţină pasul cu mine (profesional vorbind), doar că eu nu iau în calcul că ei au viaţa lor personală!

Pusă aşa problema, probabil că întrebarea mea este clar retorică, deoarece se presupune că întotdeauna răspunsul corect ar fi „DA!”.

Şi totuşi eu cred că întrebarea nu este corectă, pentru că implică în sine opunerea a două categorii de concepte ce nu pot fi opozabile, ci doar faţete intrepătrunse ale vieţii unui om.

Dacă ne gîndim la lupta pentru ziua compusă din 8 ore de muncă, 8 ore de odihnă şi 8 ore de „timp liber” – dintr-o anumită perioadă a dezvoltării societăţii umane, urmată de evoluţia treptată către săptămîna de lucru de maxim 5 zile, este uşor de observat că munca pare a fi ceva impus din afară în viaţa unui om, o „obligaţie” care ocupă timpul cuiva, ceva neplăcut, care trebuie suportată din diverse motive (dintre care satisfacerea nevoii primare de supravieţuire pare să fie prioritatea nr. 1 a majorităţii celor care se simt „obligaţi” să muncească).

Dacă aşa vedem lumea – cu oamenii subordonaţi unor obligaţii externe, atunci DA – întrebarea mea din titlu este una retorică! Deci unii – mai deştepţi  (guvernele, legile, angajatorii etc.) – trebuie să aibă grijă de ceilalţi – cei „obligaţi de soartă” să muncească – ca să nu consume prea mult timp la slujbă, astfel încît să existe un echilibru între viaţa lor personală şi timpul / efortul solicitat la locul de muncă.

Dar lumea poate fi văzută şi altfel, cu condiţia ca fiecare om să devină mai conştient de ceea ce este, ce ştie, ce poate, ce vrea să facă. Şi nu este doar un posibil rezultat al unui nivel de educaţie mai înalt la care se poate ajunge în societatea umană actuală, ci este o constatare valabilă din cele mai vechi timpuri:

Chose a job you love, and you will never have to work a day in your life. (Confucius)

Separarea nu ar trebui să se facă între „muncă” şi „viaţă personală”, ci între ceea ce considerăm că este important în viaţa noastră şi ceea ce putem face altfel, deoarece nu ne (mai) place să facem.

Nu este uşor, nu toţi sesizăm momentul oportun pentru a schimba ceva în viaţa noastră, mulţi avem nevoie de o figură providenţială sau de un impuls iniţial, dar esenţial este faptul că toţi avem în noi resursele pe care, dacă reuşim să le mobilizăm, le vom putea utiliza pentru a reuşi să facem mai mult din ceea ce ne place. Iar ceea ce nu ne place, dar considerăm totuşi că este necesar, vom putea face fără să ne mai simţim „obligaţi de soarta noastră grea”, ci cu satisfacţia de a ne onora nişte promisiuni sau datorii faţă de ceea ce ne înconjoară.

Deci, dacă ştim ceea ce ne place să facem şi avem capacitatea de a ne stabili obiectivele şi priorităţile, vom deveni stăpînii vieţii noastre.

Viaţa este suma alegerilor pe care le faci. (Albert Camus)

Dacă nu, ne vom considera „sclavii” situaţiei noastre sau vom rămîne de-a pururea sub povara destinului nostru, pe care credem că nu-l putem schimba.

If you plan on being anything less than you are capable of being, you will probably be unhappy all the days of your life. (Abraham H. Maslow)

Voi ce credeţi? Avem nevoie de un echilibru între viaţa profesională şi viaţa personală?

Numai bine,
Cristina

2 comentarii

Din categoria auto-cunoastere, spiritualitate, Uncategorized, viata

2 răspunsuri la „Avem nevoie de un echilibru între viaţa profesională şi viaţa personală?

  1. Foarte interesant articolul. Putini isi mai aduc aminte de eficienta in acest mod. Astazi eficienta se rezuma la cel mai mare castig pe care il poti obtine intr-o unitate de timp scurta, fara sa analizeze si cum poti ajunge acolo. Ce il motiveaza pe un individ sa fie eficient in viata profesionala? Pentru multi primul raspuns care le vine in minte nu este salariul. Ceea ce ii motiveaza este dorinta de a simti ca traiesc si pentru sine si nu numai pentru compania la care lucreaza. In zilele noastre, dupa 10-12 ore de munca ajungi acasa, mananci si te culci. Peste noapte visezi ce trebuie sa faci a doua zi si dimineata incepi o noua zi de munca. Nici nu poti sa te odihnesti bine de gandurile care te rasucesc in pat ca pe o clatita.Cele 8 ore dedicate vietii personale au fost invadate de ceea ce ar trebui sa numim „8 ore de lucru”. Cele 8 ore de lucru au furat multe ore ce apartineau timpului nostru liber si o parte dintre orele ramase disponibile pentru timpul liber au plecat spre cele 8 ore de odihna care nu ne mai ajung. Dezechilibru total as spune.

    Apreciază

    • De acord, Monica! Asa apare nevoia de a distinge intre important si urgent, cum spunea Covey. In majoritatea timpului, pentru multi dintre noi urgent este sinonim cu important. Avem nevoie repede de un job, de bani, de independenta, de o casa, de o masina, de distractie cu cei din „clasa” mea, de promovare, familie, copii etc. Iar la un moment dat, cind organismul nostru incepe sa dea semnale de oboseala, de uzura, apar rateuri ocazionale – incepem sa ne dam seama ca altceva este esential in viata -si pot aparea intrebarile daca toate eforturile de a tine pasul cu urgentele au fost cele mai bune decizii din viata noastra.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.