Exerciţiu: TESTUL PROPOZIŢIILOR

Vă propun un exerciţiu, ce se poate utiliza la orice curs – deşi necesită adaptarea propoziţiilor de folosit.

Mod de derulare:

Este un exerciţiu util şi interesant, care constituie o modalitate foarte bună de sondare a modului de gîndire şi de testare a abilităţilor de logică, deoarece completarea propoziţiilor seamănă oarecum cu un puzzle.

Testul trebuie construit folosind propoziţii relevante pentru subiectul cursului, în funcţie de grupul ţintă cu care se lucrează – elevi, studenţi, adulţi, de vîrstele beneficiarilor şi de nivelul abilităţilor lor.

Din fişa cu enunţuri incomplete, participanţii trebuie să selecteze cele mai adecvate soluţii, dintr-o listă de 5 opţiuni de răspunsuri posibile, în scopul de a umple locurile goale în propoziţii. Unele fraze pot conţine un singur spaţiu gol, în timp ce altele pot conţine două spaţii de completat. În cazul în care trebuie completate 2 cuvinte, trebuie să se aleagă cîte un cuvînt din prima coloană pentru a completa primul cuvînt lipsă, respectiv unul din a doua coloană, pentru a completa al doilea spaţiu gol.

Activitatea se va face iniţial în mod individual, timp de 5 – 10 minute. Apoi participanţii pot forma sub-grupuri de 3 – 5 persoane, pentru a compara şi comenta opţiunile făcute. La final, grupul se reuneşte în plen, iar fiecare sub-grup va prezenta concluziile la care au ajuns membrii acelui grup.

Durata totală a exerciţiului este de circa 30 – 45 de minute, în funcţie de mărimea grupului şi de complexitatea propoziţiilor propuse, respectiv:

Introducerea activităţii: 5 minute
Lucru individual: 5 – 10 minute
Lucru în grupuri mici: 15 – 20 minute
Discuţii în grup: 10 minute

Materiale necesare: testul printat şi soluţia testului – 1 exemplar pentru fiecare participant, eventual flipchart şi markere pentru concluzii

Sursa: proiectul Demetrae (www.demetraeproject.eu)

Pentru cine vrea să testeze acest exerciţiu, am ataşat fişa de lucru (vezi pagina RESURSE).  Iar cine vrea să verifice soluţia proprie cu textul original al propoziţiilor, este suficient să-mi trimită un mesaj, pentru a-i trimite soluţia testului.

Spor la lucru!

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria auto-cunoastere, Demetrae, Imbunatatire, spiritualitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.