Cei trei peşti şi pescarul iscusit

Cei trei peşti şi pescarul iscusit

– veche poveste –

Demult, pe vremea cînd animalele erau la fel de înţelepte ca oamenii, trăiau trei peşti într-un mic iaz, de la marginea pădurii. Unul dintre peşti se numea Prevăzătorul, pe altul îl chema Isteţul, iar pe al treilea Indolentul. Într-o zi, ei au văzut apropiindu-se un pescar bătrîn, pregătit să arunce plasa în iaz, a doua zi la prima oră, cînd soarele se ridica peste pădure.
Prevăzătorul zise: „Eu o iau înot în jos, pe rîu, încă din seara asta!”.
Isteţul a spus: „Eu nu mă grăbesc, poate că pescarul se întoarce din drum, dar oricum sînt sigur că voi avea un plan pînă mîine dimineaţă.
Indolentul, alene, de-abia catadicsi să vorbească şi el: „Eu pur şi simplu nu pot gîndi la asta acum! Să aşteptăm ziua de mîine şi să vedem ce se mai întîmplă. Apoi mă voi preocupa şi de această situaţie.
Cînd pescarul şi-a aruncat plasa în iaz, Prevăzătorul era de mult timp plecat. Dar Isteţul şi Indolentul au fost prinşi de pescarul iscusit. Isteţul, ajuns în plasă, se întoarse repede cu burta în sus, făcînd-o pe mortul. „Oh, acest peşte nu este bun, nu-l pot vinde!” zise pescarul, şi-l aruncă iute înapoi în apă. Doar Indolentul ajunse pe tarabă, în piaţa de peşte.
De-asta se spune că: „În vremuri de pericol, fii prevăzător sau acţionează prompt şi cu isteţime, altfel nu ai scăpare!”.

Morala: Orice s-ar întîmpla, acţionează. A aştepta ca situaţia să se rezolve de la sine nu este o alternativă de luat în considerare.

Reclame

Scrie un comentariu

3 martie 2014 · 2:41 PM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.