Punga plină cu aur şi judecătorul

Punga plină cu aur şi judecătorul

– veche poveste –
Pe străzile unui oraş bogat şi înfloritor, un cerşetor bătrîn cerea un bănuţ trecătorilor grăbiţi. Dar cum aceştia nu erau prea darnici, el a decis să plece spre un alt loc, sperînd să fie mai cu noroc.

Pe drum, spre o piaţă, el a găsit pe jos o pungă de piele, pe care, pesemne că cineva o scăpase din neatenţie. Deschizînd-o, el a descoperit că aceasta conţinea 100 de monede de aur. Nu-i venea să creadă că cineva putea fi atît de neatent încît să piardă aşa o cantitate mare de bani. Dar tocmai atunci a auzit cum cineva striga: „Recompensă! O recompensă pentru cel care găseşte o pungă din piele plină cu bani!„.

Deşi sărac, era un om cinstit, aşa că cerşetorul s-a apropiat de păgubit şi i-a predat punga plină cu monede din aur: „Uite punga pierdută. Care este recompensa pentru mine?”.

„Recompensa? Mai vrei recompensă, hoţule?” îi răspunse batjocoritor negustorul, care-şi număra cu lăcomie aurul. „Eşti un hoţ! Eu aveam în pungă 200 de monede de aur, cînd mi-a dispărut. Ai furat deja mai mult decît ai fi meritat ca recompensă! Pleacă din faţa mea sau chem poliţia.”

„Minţi, eu sînt un om cinstit!”, a spus cerşetorul sfidător. „Să mergem la judecător şi vei vedea că merit o recompensă.”

Pentru că piaţa era plină de oameni, care susţineau varianta cerşetorului, negustorul acceptă să meargă la judecător. Acesta, un om drept şi cu experienţă, a ascultat cu răbdare ambele variante ale poveştii şi a spus: „Eu cred că amîndoi aveţi dreptate şi vă cred pe amândoi. Justiţia este egală pentru toată lumea! Tu, negustorule, ai declarat că în punga pe care ai pierdut-o aveai 200 de monede de aur. Dar cerşetorul a găsit o pungă cu doar 100 de monede. Prin urmare, punga găsită de el nu poate să fi fost punga pierdută de tine. Aşa că decid ca punga găsită de cerşetor să îi rămînă lui, pentru că nimeni nu a declarat-o pierdută. Iar tu să-ţi cauţi în continuare punga pierdută.”

Şi, cu asta, judecătorul i-a lăsat pe cei doi să plece.

Morala: Orice decizie iei, va avea consecinţe, fie că pe moment îţi dai sau nu seama de ele.

Reclame

Scrie un comentariu

5 Martie 2014 · 2:08 PM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s