Vă iubiți țara?

Vă iubiți țara?

V-ați gîndit vreodată cum reacționați la vederea culorilor steagului național?
Mulți dintre noi nu ne simțim prea plini de patriotism și foarte entuziaști față de valorile sau performanțele naționale. Și nu mă refer doar la români, deși noi și în acest domeniu ne credem mai grozavi decît alții.
Totuși, la vederea steagului sau la ascultarea imnului național, ba eu chiar și la ascultarea limbii materne – după perioade mai lungi de imersiune în alte lumi lingvistice, parcă tresare ceva în noi și emoții mai puternice ne invadează sufletul.
Să vă dau un exemplu – eram în Deltă, cu un grup de străini. Dormeam în niște hoteluri plutitoare, iar calea de a ajunge la ele era să pășim pe cîte o punte de lemn. Punțile erau vopsite proaspăt în cinstea noastră – aveau pe margini o dungă roșie, iar partea centrală era vopsită în galben. Doar că două persoane au refuzat să urce la bord. Explicația? Veneau din Spania și nu voiau să-și calce în picioare culorile steagului național. S-a rezolvat cu greu problema – oamenii de acolo, foarte atenți la nevoile noastre, au adus o punte mai veche, din lemn scorojit, pe care o puteau călca fără remușcări.
Un alt exemplu – eram, pe vremuri, într-o negociere cu niște italieni. Pentru că lucram undeva prin centrul Bucureștiului, i-am dus la prînz la un restaurant din apropiere, unde obișnuiam să mergem pentru că mîncarea era foarte bună. Noi – partea română – am ales restaurantul din motive pragmatice, dar rezultatul a fost peste așteptările noastre. Deși intrasem acolo de mai multe ori, noi nu observaserăm pînă atunci că tot ce era pe masă era în trei culori: alb, roșu și verde. Dar italienii au observat instantaneu, ne-au mulțumit pentru atenția față de ei și toate discuțiile ulterioare au fost mai prietenoase. Ce nu le-am explicat noi, cînd ne-am dat seama de situație, a fost că eram la un restaurant cu specific secuiesc, și că ei omagiau tricolorul Ungariei. Dar, din fericire, culorile erau aceleași, chiar dacă aranjarea lor pe steagurile Italiei și Ungariei sînt diferite.
Voi cum reacționați la vederea tricolorului nostru? V-ați gîndit vreodată sau v-ați surprins și conștientizat propriile reacții, în situațiile în care vă aflați în preajma simbolurilor naționale?

Reclame

Scrie un comentariu

11 martie 2014 · 4:39 PM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s