”Oamenii care n…

”Oamenii care nu văd alegerile pe care le pot face, nu cred că au de unde alege. Ei tind să acţioneze în mod automat, orbeşte, influenţaţi de circumstanţe şi de gîndurile lor condiţionate. A fi conştienţi, a ne ajuta prin observarea impulsurilor noastre înainte de a acţiona, înseamnă a avea posibilitatea de a decide dacă să acţionăm şi cum anume să acţionăm.” (Gil Fronsdal)

De ce este important să conștientizăm deciziiile implicite? Pentru că sînt tot niște decizii, chiar dacă rămîn invizibile pentru majoritatea dintre noi.

Dacă v-aș întreba pe ce parte vă așezați în pat, înainte de culcare, bănuiesc că ați putea să-mi dați imediat un răspuns. Dar dacă v-aș întreba ”De ce?”, nu cred că toți ați putea să-mi dați, imediat, un răspuns clar, adevărat și explicit. Și, totuși, partea pe care ne așezăm este o alegere pe care o facem în fiecare seară, fie că ne dăm seama, fie că nu considerăm că merită să ne gîndim la astfel de evenimente minore din viața noastră.

O altă întrebare, pe care o pot pune, este dacă știți ce vă influențează decizia de a face o anumită acțiune, în loc de o alta, la fel de potrivită, posibilă și cu consecințe similare. De exemplu, dacă sînteți pentru prima oară într-o vizită într-un oraș necunoscut și aveți nevoie de o aspirină sau de un pachet cu batiste, iar pe strada pe care vă aflați sînt 3 farmacii la distanțe mici una de alta, în care intrați și de ce? Nu sînt întebări cu răspunsuri corecte și indezirabile – fiecare răspuns are rolul doar de a clarifica părți ale mecanismului nostru de luare a deciziilor.

Multe dintre alegerile pe care le facem încontinuu într-o zi oarecare, noi nici nu le considerăm că ar fi de fapt niște decizii, de aceea de obicei nu prea ne gîndim la motivele care le influențează. Pe asta se bazează cei care se ocupă de publicitate, agenții de vînzare, politicienii, șefii, colegii, familia  sau chiar prietenii – toți cei care vor să ne facă să facem ceea ce vor ei, chiar dacă noi credem că de fapt facem ceea ce vrem noi.

Dacă vrem să ne creștem rezistența la manipulare, este suficient să analizăm un pic modul în care luăm deciziile și erorile uzuale de gîndire pe care le facem. Ceea ce nu înseamnă că vom deveni perfecți peste noapte, ci că ne vom putea elibera treptat de pîrghiile și sforile invizibile care, la un moment dat, ne pot transforma în simple marionete, fără liber arbitru și, mai grav, fără dorința de a fi liberi.

Reclame

Scrie un comentariu

25 martie 2014 · 2:47 PM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s