Oare de ce la noi democrația este atît de originală?

Nu știu să dau o explicație, dar pot să îmi pun întrebări, nu?

Mă uit și îi ascult pe cei care ne conduc – miniștri, parlamentari, șefi de partide politice, înalți demnitari – indiferent dacă fac parte dintre cei „aleși” sau cei „numiți”. Cei care ieri se înjurau cu spor și se șfichiuiau cu priviri disprețuitoare, astăzi își dau mîna și își aruncă ocheade angelice. Tot ceea ce spuneau cu voce tare și apăsată, astăzi este negat cu la fel de multă fermitate și cu argumente care jignesc inteligența oricărui om cu o oarecare memorie funcțională.

De fiecare dată cînd observ acest tip de comportament irațional, mă întreb oare cum își justifică acești oameni, față de ei înșiși, această duplicitate, această lipsă de respect față de ceilalți, această ipocrizie continuă, pentru a-și păstra stima de sine și a se putea privi dimineața în oglindă, fără să își păteze permanent hainele cu pete galbene și urît mirositoare?

Azi dimineață am avut o revelație – așa că am vrut să o verific, înainte de a vă spune ce răspuns am găsit.

Așa că am mers la google, pentru a căuta definiția partidului politic, care reunește oameni politici de genul cărora celor pe care îi menționam mai sus, în majoritatea covîrșitoare a lor.

Iată ce am găsit:

În http://www.webdex.ro/: „PARTÍDpartide, s.n. (Adesea urmat de determinarea „politic” sau de alte determinări care arată caracterul, structura etc.) Grupare de oameni uniți prin comunitatea concepțiilor politice, ideologice, a intereselor sociale.” („IDEOLOGÍE, ideologii, s.f. Totalitatea ideilor și concepțiilor filozofice, morale, religioase etc. care reflectă, într-o formă teoretică, interesele și aspirațiile unor categorii într-o anumită epocă.”)

Pe http://ro.wikipedia.org/wiki/Partid_politic: „Partidul politic reprezintă o grupare de oameni constituită pe baza liberului consimțământ, ce acționează programatic, conștient și organizat pentru a servi intereselor unor clase, grupuri sociale, comunități umane, pentru dobândirea și menținerea puterii politice, în vederea organizării și conducerii societății, conform cu idealurile proclamate în platforma program.”

Pe http://bogdanmandru.wordpress.com/stiinte-politice-%E2%80%93-partidele-politice-%E2%80%93-definire-tipologii-caracteristici-functii-si-roluri/:

„Un partid politic este o reuniune de indivizi care profesează aceeaşi doctrină politică, în sensul că împărtăşesc o perspectivă comună de reprezentare a realităţii social-politice (cluburi).” –Benjamin Constant

„Formaţiune care grupează indivizi de aceeaşi opinie pentru a le asigura o influenţă veritabilă în gestionarea afacerilor publice.”– H. Kelsen

„Partidul politic este un grup de indivizi care, profesând aceeaşi vederi politice, se străduiesc să le facă să prevaleze, atrăgând cel mai mare număr de cetăţeni posibil şi căutând să cucerească Puterea sau, cel puţin, să-i influenţeze deciziile.” – George Burdeau

Conceptele care se repetă în aceste definiții sînt: grup, interese sociale, afaceri publice. În realitate, eu observ ca marea majoritate a celor de la noi din țară, care își fac din politică o carieră, de fapt doar mimează interesul pentru binele public și pentru buna gestiune a afacerilor publice, ceea ce îi motivează de fapt fiind interesele imediate personale și de grup (dar nu grupul mare al celor cu aceleași idei, ci grupul mic de persoane cu aceleași interese personale, de cele mai multe ori aflate in conflict cu interesele sociale largi).

De aici vine și profilul majorității oamenilor care reușesc să se cocoațe la noi în funcții publice – nu sînt definiți prin integritate, competență, responsabilitate socială, ci mai ales prin capacitatea de disimulare, oportunism, „valori morale extrem de flexibile” (ca șmecheria, descurcatul în orice situație, disimularea, lingușitul, tupeul etc.). Iar cei care pot trăi astfel, este clar că nu au nicio reticență cînd este vorba de a minți, a fura, a corupe sau a se lăsa corupt, a-i jigni, ataca sau distruge pe alții (inclusiv atacul la persoană și atacul familiilor sau al celor aflați întîmplător pe traseul intereselor urmărite).

Mai grav însă este că ceea ce nu ne place la cei de sus (mai vizibili prin statutul lor public), facem și noi (măcar majoritatea dintre noi) la nivelul nostru individual (gîndind că fiind nivelul mic, va fi și efectul mic!) – mai mințim, mai furăm, mai jignim, mai dăm mită …, fiecare găsindu-și o justificare, ca să nu sufere prea mult. Unii ne spunem că oricum toată lumea face la fel, așa că nu are rost să fim mai catolici decît Papa! Alții mergem la spovedanie, și credem că astfel ne resetăm vina-o-metrul. Unii facem acte de binefacere, sperînd să ne compensăm faptele imorale, așa că cel care ține balanța precis nu va băga în seamă decît diferența pozitivă, per total, nu toate faptele și gîndurile noastre, în general. Alții suferim în tăcere și ne adunăm forțele pentru a rezista tentațiilor și a deveni mai buni.

Cum vă spuneam, nu știu care poate fi soluția pentru a avea o țară mai „normală”, adică mai civilizată, mai democratică, mai eficientă. Dar știu soluția prin care noi, cei mulți și simpli, putem acționa pentru a ne exercita și apăra drepturile, inclusiv drepturile civice. Iar aceasta este să devenim mai conștienți de modul prin care chiar noi îi încurajăm pe cei care au poziții mai înalte în stat și să le limităm senzația de liniște și siguranță pe care o au atunci cînd folosesc în interes personal resursele publice la care au acces. Dacă noi nu mințim, le vom spune în față, ori de cîte ori este posibil, ceea ce credem cu adevărat despre ceea ce fac ei. Dacă noi nu furăm, nu înșelăm și nu dăm mită, nu vor mai putea spune că toată lumea este hoață și coruptă. Dacă noi ne facem bine treaba, nu vom mai accepta ca cel de lîngă noi să chiulească, să dea rasol, să se afle în treabă. Putem? Putem! Dar vrem? Pentru că nu este ușor! Și nici rezultatele nu vor apărea peste noapte! Dar nu cred că există o altă cale pentru a ne fi mai bine, pe termen lung.

Voi ce ziceți?

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria administratie publica, auto-cunoastere, Imbunatatire, incompetenta, relatii umane, Romania, viata

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s