Sacrificiul de sine

Nu-mi plac vorbele mari despre viață. Eu cred că viața, indiferent de om și de poziția lui în societate, este o suită de decizii și de fapte, chiar dacă mulți habar nu au că tot ceea ce fac este pur și simplu o consecință doar a propriilor lor decizii, deoarece de fapt nu își dau seama că lipsa unei decizii proprii este tot o formă de decizie, doar că nu este conștientizată în timp real.

Din acest motiv, eu nu știu ce înțeles are expresia „a-ți sacrifica viața” pentru cineva sau pentru ceva.

Pe FB, aproape am devenit „persona non grata” într-un grup, pentru că am îndrăznit să comentez ceva contra, referitor la scrisoarea deschisă a unei stewardese, care se considera umilită de către conducerea companiei aeriene, unde lucra de 18 ani, în condiții extrem de proaste – susținea ea.

Un actor se întreba, aparent mai mult retoric, dacă are rost „să-ți sacrifici viața pentru teatru”. O mamă declară în mod repetat, față de alții și față de ea însăși că și-a sacrificat viața pentru copilul ei, așa că are pretenția ca, la un moment dat, și copilul să se sacrifice pentru ea. Alții și-au sacrificat doar tinerețea pentru cine știe ce alt motiv. Așa o fi?

Este oare posibil să-ți sacrifici viața pentru cineva sau pentru ceva? Iar subiectul sacrificiului ar trebui oare ca, perpetuu, să-i mulțumească celui care s-a sacrificat pentru el, sau să se considere într-una vinovat pentru că un altul zice mereu că suferă pentru ca lui să îi fie mai bine?

Cel care susține că se sacrifică pentru ceva / cineva, în loc să-și trăiască propria viață, să experimenteze, să greșească uneori, să se bucure sau să plîngă, consideră că viața proprie, cea cuvenită, este pusă undeva, la păstrare, iar trecerea prin timp este doar un sacrificiu, în numele iubirii, al obișnuinței, al tradițiilor sau al altor justificări invocate ad-hoc, în locul valorilor și motivațiilor personale. Astfel, cel care crede să se sacrifică fie minte (atît pe sine, cît și pe alții) – pentru că, repetînd la nesfîrșit ideea cu sacrificiul, ajunge chiar să creadă acest lucru, fie vrea să-l manipuleze sau să-l șantajeze pe cel pentru care zice că se sacrifică, pentru a obține mai mult decît respectiva persoană este dispusă să-i ofere.

Eu cred că valoarea intrinsecă a omenirii este libertatea, nicidecum sacrificiul de sine, pentru altcineva sau altceva. Nu cred că ne naștem pentru a fi sclavi, nici pentru a ne sacrifica viața, dar dreptul la libertate nu există în sine, atîta vreme cît o persoană nu acționează pentru a se emancipa, pentru a deveni independentă, pentru a-și cîștiga sau construi libertatea – prin educație, prin gîndire, prin curajul de a lua decizii, prin asumarea de riscuri, prin dezvoltare personală.

Cred că există o alegere posibilă pentru noi în orice moment, atîta timp cît trăim. Dar nu există niciun sacrificiu. Există o alegere, iar restul dispare. Nu există o a doua şansă. Fereşte-te de cei care vorbesc despre sacrificiu. (Muriel Rukeyser)

Aproape toți ne dorim pace și libertate; dar foarte puțini dintre noi au un mare entuziasm pentru gîndurile, sentimentele și acțiunile care aduc pacea și libertatea. (Aldous Huxley)

La început, omul a fost înrobit de către zei. Dar el și-a rupt lanțurile. Apoi, el a fost înrobit de către regi. Dar el și-a rupt lanțurile. Apoi el a fost înrobit prin naștere, asemănare, rasă. Dar el și-a rupt lanțurile. El a declarat lumii că un om are drepturi pe care niciun zeu, niciun rege, nici alți oameni nu i le pot lua, indiferent de numărul lor, pentru că al său este dreptul de a fi om, și nu există niciun alt drept pe pămînt deasupra acestui drept. Și a stat drept în fața libertății, pentru care s-a vărsat sînge, timp de multe secole. (Ayn Rand)

Cel puţin o dată pe zi, dă-ţi voie să gîndeşti şi să visezi pentru tine. (Albert Einstein)

De altfel, o viață fără libertatea de a alege nu merită să fie trăită. (Alasdair Gray)

Conformismul este temnicerul libertăţii şi inamicul dezvoltării. (John F. Kennedy)

A fi liber nu înseamnă doar a scăpa de lanţuri, ci a trăi astfel încît să-i respecţi pe ceilalţi şi să le asiguri libertatea. (Nelson Mandela)

Libertatea şi sclavia sînt stări mentale. (Mahatma Gandhi)

Libertatea este voința de a fi responsabili pentru noi înșine. (Friedrich Nietzsche)

Libertatea, la urma urmei, înseamnă pur și simplu a fi capabil să trăiești cu consecințele deciziilor tale. (James X. Mullen)

libertate1

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria auto-cunoastere, cunoastere, Imbunatatire, relatii umane, spiritualitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s