8 Martie și Egalitatea de gen

În timp, discuția despre egalitate a trecut de la egalitatea între sexe sau egalitatea între femei și bărbați la egalitatea de gen și egalitatea de șanse. De ce? Pentru că lumea evoluează, societatea se dezvoltă, așa că astăzi ar fi cumva ciudat să mai vorbim de egalitatea dintre femei și bărbați (deși ministerul muncii și guvernul României consideră că trebuie 🙂  !).

Este evident că biologic, anatomic, genetic etc. o femeie este diferită de un bărbat. Dar a fi egal nu înseamnă nici a fi similar, nici a fi identic, nici a fi interschimbabil. De aceea, nu este prea ușor de înțeles și acceptat egalitatea de gen, care este des clamată, dar rareori gîndită, înțeleasă sau aplicată.

Cu ocazia zilei de 8 martie, pe net, am citit fel de fel de articole care celebrau Ziua internațională a femeii. Un articol lăuda femeile care au „ocupații masculine”, altul blama opiniile unui preot, care susținea că femeia are o singură menire în viață – de a avea grijă de familie. Am citit fel de fel de articole, fiecare interesant în felul lui, dar fiecare punînd față în față femeia cu bărbatul, deși, în realitate, erau puse față în față niște „etaloane”, niște „modele”, niște persoane stereotipice, niște reprezentanți ale unor categorii – nu doi indivizi anume.

Astăzi, pe 9 martie, apar articolele despre bărbați, despre meritele lor și despre nevoia ca în lume să existe bărbați,

Evident, fără femei, la fel ca și fără bărbați, lumea de azi nu ar mai fi așa cum o știm noi. Și nu cred că există cineva, oricît de misogin sau de feministă s-ar declara, care și-ar dori o lume integral masculină sau feminină.

Deci egalitatea de gen nu are de-a face cu războiul dintre sexe, cu plasarea unui sex cu o treaptă deasupra celuilalt sau cu orice fel de clasificare sau departajare.

Conform sensului din dicționar, egalitatea se referă la aspecte de natură cantitativă, în timp ce similaritatea abordează aspectele calitative. Așadar egalitatea de gen implică același nivel de responsabilitate, de competență, de libertate, aceleași drepturi, aceleași nevoi și așteptări, fără să se refere la aceleași forme, aceleași moduri de exteriorizare etc.

Egalitatea de gen trebuie să asigure că fiecare ființă umană, indiferent de sexul avut la naștere, este liberă să-și dezvolte propriile abilități și are dreptul să ia deciziile de viață pe care le dorește, fără limitările auto-impuse sau externe determinate de stereotipurile de gen, rolurile de gen acceptate de societate sau prejudecățile altor persoane sau grupuri.

În practică, egalitatea de gen se realizează prin lipsa de discriminare între genuri – indiferent că este vorba de viața personală, de familie, de societate sau de viața profesională. Discriminarea se face automat la nivel de gîndire, prin folosirea neconștientizată a unor stereotipuri de gen, sau la nivel de comportament, prin acțiuni intenționate sau nu, ce decurg adeseori din prejudecățile pe care le purtăm cu noi.

Dar, pentru a avea egalitate de gen, nu este suficient să existe legi și autorități care să verifice respectarea lor, ci este nevoie ca fiecare să se considere o persoană cu drepturi depline și să acționeze în consecință.

Nu inegalitatea este adevărata nenorocire, ci dependența. (Voltaire)

Ce înseamnă însă a te considera un om – nu neapărat o persoană de un anumit sex (femeie/bărbat)?

  • Înseamnă a-ți conștientiza propriile stereotipuri și erori de gîndire, pentru a încerca să iei decizii și să acționezi nu „așa cum se spune” sau „cum se face”, ci așa cum crezi că este bine într-o anumită situație.

De exemplu, se știe că o femeie este mai sensibilă, iar un bărbat nu plînge niciodată. Ce vei face deci într-o situație critică, de exemplu cînd ești martorul unui accident? Ca femeie, ar trebui mereu să-ți frîngi mîinile a neputință, iar ca bărbat ar trebui să acționezi prompt și perfect lucid. Din experiență, cred că toți ne putem gîndi măcar la o situație în care femeia a luat inițiativa, iar bărbatul aproape că a leșinat la vederea unei picături de sînge.

  • Înseamnă a nu-ți asuma roluri de gen doar pentru că în familia ta așa se obișnuiește sau de frică de „gura lumii” .

Deși par a fi „naturale”, conforme cu regulile sociale și cu normele de gen, rolurile de gen există doar atîta vreme cît nu sînt contestate de fiecare persoană, care poate decide la un moment dat să le modifice sau să renunțe complet la ele, ca nemaifiind caracteristice pentru stadiul de dezvoltare la care a ajuns. De exemplu, în ultimii ani, din ce în ce mai mulți tați solicită „concediu paternal” sau stau acasă pentru a avea grijă de copii, dacă partenera de viață are un loc de muncă mai bine plătit.

  • Înseamnă a nu discrimina și a nu prejudicia pe nimeni.

Ușor de spus, greu de făcut. Studii recente arată că multe dintre persoanele ajunse în poziții de conducere (68% dintre femei și 69% dintre bărbați) practică intimidări și comportamente abuzive la locul de muncă, țintele preferate fiind femeile. Ceea ce înseamnă că egalitatea de gen nu este nici acceptată, nici aplicată de majoritatea oamenilor, fie ei bărbați sau femei.

  • Înseamnă a-ți cunoaște drepturile, a ți le apăra și a nu te victimiza.

Drepturile nu există acolo unde nu sînt cunoscute și asumate. Șansele există mereu, dar nu au efecte pozitive dacă nu sînt observate și valorificate. Fără acțiunea conștientă a subiectului, ele rămîn doar niște principii declarate oficial, dar fără finalitate reală.

Pentru a reveni la punctul de plecare, este bine că există o zi a femeii, o zi a mamei, o zi a bărbatului sau a tatălui, dar aceste zile ar trebui să fie zile ale conștientizării propriei condiții, ale vieții și ale contribuției noastre la dezvoltarea societății în care trăim, nu niște ocazii de a intra în competiție, pentru a vedea cine este mai bun și are mai multe drepturi.

Să avem mulți ani, multe drepturi și multe șanse egale! Pentru că înainte de a fi femei sau bărbați, sîntem oameni. La mulți ani, oameni!

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria 8 Martie, egalitate de sanse

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s