Despre copii și părinți

parinti si copii

Înainte de a fi părinte, obligatoriu toată lumea trece prin faza de a fi copil, fără excepție, pentru că așa este legea firii pe Pămînt. Iar a fi copil nu este ușor, la fel cum a fi părinte cred că nu este ușor.

Mulți adulți nu numai că poartă cu ei copilul care au fost, dar ceea ce este interesant este că nu-și dau seama cînd ar fi momentul să se desprindă de el, măcar în ceea ce privește unele aspecte legate de momentele neplăcute din copilărie.

Eu nu cred că tot ceea ce ni se întîmplă …

… își are un corespondent în copilărie și că toate nereușitele noastre, ca adulți, pot fi considerate doar consecințele tîrzii ale deciziilor luate de părinții noștri în copilărie. Există, mai mult ca sigur, niște traume pe care părinții, uneori cu cele mai bune intenții, alteori din neștiință și rareori din răzbunare, le pot cauza copiilor lor. Dar, la un moment dat, trecutul trebuie să redevină trecut și prezentul să fie prezent, adică legătura de tip cauză – efect trebuie să înceteze, pentru că altfel ne limităm viața doar la principiul stimul – reacție, care nu este cel mai recomandabil unei ființe gînditoare,

Eu încă mai sper că omul se poate elibera, se poate desprinde de trecut, își poate folosi moștenirea primită pentru a evolua, poate deveni o persoană independentă și poate lua decizii, chiar așa, în condiții de raționalitate limitată – doar că și marea este limitată, deși nu îi vedem limitele decît de la foarte mare altitudine! Altitudine pe care n-o primim de la nimeni, ci ne-o creăm noi singuri, prin multă gîndire și spiritualitate.

Reclame

Un comentariu

Din categoria alegeri, amintiri, auto-cunoastere, cunoastere, spiritualitate

Un răspuns la „Despre copii și părinți

  1. Pingback: Despre copii și părinți – iarăși | Philean's Weblog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.