De ce nu mi-ar plăcea să fiu milionară …

Chiar dacă mulți vor spune că „strugurii sînt acri” sau că oricum n-aș fi avut vreo șansă (ceea ce este perfect posibil), eu știu sigur că nu mi-ar plăcea să fiu milionară!

De obicei, a avea mulți bani pare o binecuvîntare, nu o corvoadă, nu?

Cînd vorbim de mulți bani, cred că mai toți ne gîndim doar la avantaje: ai siguranța zilei de mîine, poți face ceea ce fără bani este improbabil – să călătorești în toată lumea, să-ți cumperi tot ceea ce îți dorești, să renunți la locul de muncă sub așteptările tale, să îți construiești o imagine de protector al artelor sau de binefăcător al unor persoane mai defavorizate etc. Așa apar și preocupările acelea ușor utopice ale celor care joacă cu obstinare la loto și care își imaginează planuri de viață pentru momentul de după cîștigarea marelui pot la vreo extragere extraordinară – vor avea case mai mari și mai multe, mașini mai grozave, călătorii, firme, vor putea să-și sprijine rudele mai nenorocoase – într-un cuvînt își imaginează o viață „mai bună” (în sensul de mai îndestulată).

Și de ce este rău oare să-ți dorești mereu mai mult, ar putea întreba cineva?

Iată niște opinii – decideți voi dacă au vreo semnificație sau nu pentru viața vostră!

Banii sînt, fără discuție, necesari în societatea noastră. Dar bogăția nu este totul – pentru a obține mulți bani trebuie să ai capacitatea de a-i face și de a accepta ceea ce implică de obicei a avea mulți bani.

Depinde bineînțeles ce înseamnă pentru fiecare sintagma „mulți bani”. Pentru mine, de exemplu, înseamnă de la un milion de euro în sus, ca să fie suma rotundă – și nu contează dacă vin dintr-o moștenire sau de la vreo loterie, dacă i-ai obținut pe merit – vînzînd ceva nou și grozav, sau dacă provin din surse ilicite, imorale sau ilegale.

Mulți bani înseamnă multe griji – o casă mare împlică măcar o menajeră și un grădinar, ca să nu mai vorbesc de șofer, firmă de curățenie, agenți de diverse categorii (de pază, PR, asigurări, investiții etc.), eventual bonă, stilist, designer șamd. Apoi ai riscuri – la bursă, pe piață etc. Indiferent de cîți bani ai, dacă nu îi gestionezi bine, îi poți oricînd cheltui mai repede decît îi poți obține, deci un astfel de stil de viață poate fi sustenabil doar dacă depui efort și consumi multă energie în fiecare zi. Deci, în loc să ai parte de libertatea pe care crezi că ți-o pot da banii, de fapt ți-o pierzi, pentru că intri într-un mecanism de griji și rutine care îți consumă timpul și energia. Ca să nu mai spun de păstrarea aparențelor, de așteptările din ce în ce mai mari, de deciziile tot mai iraționale – pentru cei care privesc din afară o astfel de viață. Ați observat dacă cei bogați sînt mereu fericiți? Sau măcar dacă sînt mai fericiți decît media?

Dacă nu ar exista aceste acumulări de bani, ar fi mai puține pierderi în lume. Citeam despre o actriță de la Hollywood care ține continuu lumina aprinsă și menține o temperatură constantă în încăperea în care își păstrează hainele de blană naturală, pentru a nu se deteriora! Alte persoane cumpără telefoane mobile sau rochii la prețul unui automobil de lux! Sau cheltuie averi pe chirurgia estetică și pe tratamentele cosmetice, în încercarea de a anula efectele trecerii timpului. Acest tip de risipă mi se pare revoltătoare – chiar dacă creează o piață cu extravaganțele lor, nevoile lor tot iraționale rămîn pentru mine!

Și nu vreau să mă refer la cei care se îmbogățesc în mod ilegal – pentru ei există alte reguli, nu doar cele generale sociale și umane. Nici nu vreau să îmi imaginez cît stres și cîtă muncă au fost necesare pentru a ascunde picturile în pereți sau a număra banii de mită din pungi de plastic sau genți de voiaj!

Există oameni care au bani şi oameni care sînt bogaţi. (Coco Chanel)

vrei

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria alegeri, auto-cunoastere, responsabilitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s