De ce ar trebui să ne împotrivim manipulării

În orice există în lume este o parte bună, măcar și pentru că este o lecție de viață!

Acum, de exemplu, există un nou domeniu, fascinant, de studiu al comportamentului oamenilor, prin prezența lor pe Social Media.

Dacă acum vreo 10 ani, singurele posibilități erau observarea directă sau crearea unor experimente, astăzi lumea ni se deschide în față și avem acces la o mai mare diversitate de oameni, medii, reacții, evenimente – cu bune și cu rele, ca în orice întreprindere umană.

Unii spun că lipsește relevanța statistică – pe SM nu știi niciodată dacă numele persoanelor și profilele folosite sînt reale, dacă părerile enunțate sînt exact ce cred oamenii respectivi sau doar niște nade aruncate naivilor, dacă reacțiile sînt spontane sau stimulate prin diverse inițiative și așa mai departe.

Pe de altă parte, citind diverse articole din publicațiile de specialitate, care descriu rezultatele unor experimente, se observă imediat că grupurile țintă analizate provin din medii oarecum închise și relativ omogene (măcar dintr-un punct de vedere), la care cercetătorii au acces mai facil: studenți, pacienți ai unor cabinete sau spitale, angajați din anumite zone etc. Dacă ne gîndim la testarea unor reacții sau comportamente umane, mai rar găsești un experiment în care participanții să fie de mai multe naționalități, trăind în medii diverse, de toate vîrstele, cu ocupații cît mai diverse etc. Evident, costurile ar crește exponențial în proiectarea unui experiment cu un grup țintă extrem de variat și neomogen, la fel și dificultatea analizei rezultatelor astfel obținute. Mai mult, nici în cazul experimentelor tradiționale nu există mari garanții că oamenii spun și fac ceea ce ar vrea, și nu ceea ce cred că este dezirabil sau ceea ce cred că se așteaptă de la ei în anumite circumstanțe.

Acestea fiind riscurile, este evident că în nicio situație de cercetare nu se poate obține un grad mare de încredere în certitudinea rezultatelor, așa că, pînă la urmă, în oricare dintre situații se află mai degrabă indicii și tendințe, nu date cu caracter sigur și adevărat.

Iar acest relativism este însă util și interesant, pentru că se pot înțelege mecanismele prin care circulă informațiile și sînt create efectele și reacțiile urmărite în anumite cazuri. Putem înțelege mai ușor de ce devin virale anumite postări și cum anume reacționăm noi atunci cînd intrăm în corul susținătorilor sau al adversarilor unor idei, aderînd la majoritate sau, dimpotrivă, avînd o voce separată, opusă, minoritară.

Revin însă la modul în care ne putem împotrivi manipulării de masă – care este din ce în ce mai prezentă în jurul nostru, ca urmare a multiplicării mass-media în viața noastră.

Definiția de dicționar este: „manipulare = influențare a opiniei publice printr-un ansamblu de mijloace (de obicei mass-media) prin care, fară a se apela la constrîngeri, se impun acesteia anumite comportamente”.

Chiar dacă lumea este reticentă în ultima vreme să mai folosească cuvîntul „manipulare”, perceput ca avînd conotații negative, și mai toți preferă să discute mai degrabă despre influențare sau persuasiune, care par că au scopuri onorabile, în esență este vorba de același lucru – anularea liberului arbitru al cuiva – prin metode „soft” și înlocuirea lui cu comportamente dezirabile intereselor altcuiva.

Cu alte cuvinte, fie că cineva este păcălit printr-un șiretlic, sugestionat prin indicii conștiente sau nu, sau chiar convins cu vorbe frumoase să facă ceva, acela va fi împins să facă ceea ce dorește altcineva, înainte de a gîndi de unul singur și de a lua decizia dacă să facă acel lucru sau nu. Nu înseamnă că lucrul astfel făcut este neapărat rău de fiecare dată – s-ar putea ca respectivul lucru să fie benefic pentru persoana care-l face, s-ar putea să fie chiar ceea ce oricum ar fi făcut – dacă ar fi decis singur. Important este că, cronologic, există două faze:

 1. Mai întîi cineva face ceva, ca urmare a unor circumstanțe externe, înainte ca intrinsec să ajungă la propria decizie de a face acel lucru.
 2. Iar apoi (nu întotdeauna) persoana își pune întrebarea de ce a acționat în acel fel și eventual găsește și acceptă o explicație, din care învață ceva pentru acțiunile viitoare.

Așa că nu degeaba se spune că „First think, and then speak.” (Proverb)!

Aceste două faze împart oamenii în două categorii.

 • În prima categorie intră cei pentru care manipularea determină o stare permanentă de permeabilitate și de lipsă de control al propriei vieți – sînt cei care nu ajung niciodată în a doua fază, cea de analiză a propriului comportament. Sînt cei care cred tot ce văd, tot ce aud, tot ce citesc, tot ce li se spune (mai ales dacă li se pare că sînt confidenții celor care îi lingușesc mereu și le cîntă într-una în strună), care cred ceea ce li se pare că „citesc printre rînduri”, care consideră că nu greșesc niciodată și că au mereu dreptate.
 • În a doua categorie intră cei care, imperfecți fiind, chiar dacă s-au lăsat păcăliți, atrași, influențați, convinși de unii și de alții, la un moment dat și-au dat seama de acest lucru și au făcut efortul de a deschide ochii, de a-și deschide capul, de a învăța din propriile acțiuni și de a trage concluzii pentru viața lor viitoare.

Rezistența la manipulare se construiește treptat – la început mai poți greși, dar vigilența, atenția, dorința de auto-cunoaștere, efortul rațional de a înțelege modul propriu de reacție la circumstanțele fiecărui eveniment sau ale fiecărei decizii importante sau frecvente din viața ta contribuie la crearea unei platoșe sau a unui filtru personal – care să oprească mesajele care ne bombardează continuu cu scopuri mai mult sau mai puțin evidente, purtătoare de diverse interese și de diferite îndemnuri, sugestii, emoții, promisiuni, generalizări sau false argumente.

Iată cîteva indicii utile pentru a deveni mai puțin permeabil la manipulare:

 • Un om mai înțelept ca mine mi-a spus acum mulți ani că viața este grea și că nici dreaptă nu este. Așa că, dacă ceva este prea roz, un semnal de alarmă trebuie să se aprindă instantaneu.
 • Este plăcut să primești laude și anumiți oameni să se poarte cu tine extrem de condescendent. Nu înseamnă că nu ai încredere în oameni dacă îți trece prin minte să te întrebi dacă nu cumva au vreun interes pe care nu îl declară cu voce tare.
 • Nu crede tot din prima, indiferent de cine este purtătorul mesajului, cercetează, pune-ți întrebări, caută surse alternative de informare și judecă de unul singur. Acum accesul la informații este mai ușor ca niciodată, iar fiecare dintre noi avem urmele noastre lăsate libere prin spațiul virtual.
 • Nu răspunde celor din jur numai din instinct sau la furie, mai ales necunoscuților, pentru că rareori ne aflăm în situații de viață și de moarte, în care instinctul sau adrenalina ajunsă la maxim ne poate salva mai eficient ca orice altă soluție aleasă în mod rațional.
 • Orice lucru poate fi judecat din extrem de multe puncte de vedere. Nu există nimic bun sau rău în absolut, nimic complet corect sau incorect, nimic cert 100%. Orice mesaj care ajunge la tine trebuie să conțină măcar două perspective, nu se poate ca totul să fie doar pozitiv, frumos, bun, plăcut, interesant și eventual ieftin (dacă vorbim de ceva de cumpărat). Prezentarea cuiva sau a ceva prin omiterea unei părți sau situarea de o singură parte a spectrului normal în viață este un indiciu care nu trebuie trecut cu vederea.
 • Emoțiile sînt firești – o imagine de copil bucălat și zîmbitor va înmuia inima oricui, iar un cățel cu ochii mari și jucăuși creează o atitudine mult mai deschisă în parc – așa că vom răspunde mult mai binevoitor oricărei persoane necunoscute, care ne abordează. Dar emoțiile apar și dispar la fel de repede – rareori se mențin la același nivel de intensitate multă vreme (nici nu ar fi sănătos pentru noi), așa că a acționa atunci cînd emoțiile sau stresul sau frustrarea ajung la paroxism este calea sigură spre regrete ulterioare. Așa ne păcălesc cerșetorii, așa ne îmbie unii agenți de vînzări să cumpărăm ce nu ne trebuie, așa ne convinge turma să facem ceea ce în mod individual nu am accepta în veci să facem. Deci caută să cîștigi timp – la rece, lucrurile se văd altfel.

Iată ce zic alții:

Oriunde o ființă umană este redusă la un obiect al manipulării, de către un director, un șef de magazin, un om de știință, un politician sau un iubit, are loc pulverizarea unicității fundamentale a persoanei umane. (Papa loan Paul al II-lea)

Păstorul întotdeauna încearcă să convingă oile că interesele lor şi propriul lui interes sînt aceleaşi. (Marie-Henri Beyle)

Trecutul nostru și circumstanţele noastre ar putea să fi influenţat ceea ce sîntem, dar noi sîntem responsabili pentru ceea ce am devenit. (Barbara Geraci)

Caută întotdeauna răspunsurile în tine. Să nu te lași influenţat de cei din jurul tău, de gîndurile lor sau de cuvintele lor. (Eileen Caddy)

Tu eşti stăpînul propriului tău destin. Îți poți influenţa, conduce şi controla propriul mediu. Îți poți face viaţa așa cum vrei tu să fie. (Napoleon Hill)

Chiar şi atunci cînd toți experții sînt de acord, este foarte posibil să nu aibă dreptate. (Bertrand Russell)

Propaganda funcționează cel mai bine atunci cînd cei care sînt manipulați sînt încrezători că acționează din proprie voință. (Joseph Goebbels)

Înţeleptul decide de unul singur; ignorantul urmează opinia publică. (Proverb)

Voi cum procedați pentru a nu răspunde la manipulări?

neinfluenta

Reclame

Un comentariu

Din categoria cunoastere, dezvoltare personala, Imbunatatire

Un răspuns la „De ce ar trebui să ne împotrivim manipulării

 1. Reblogged this on lylyanadogarudal and commented:
  Daca vrei sa faci un lucru si ceilalti nu te sustin,iar daca”tu vrei” il faci indiferent ca o sa le placa s-au nu.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s