Cînd tupeul își pierde poziția primordială în societate

La noi, în ultimii 30 de ani, tupeul a luat locul bunului simț.

Din fericire, bunul simț nu a murit – a fost doar dat deoparte, pentru că părea o slăbiciune ce trebuia ascunsă de cei care voiau să aibă mai repede succes.

Însă, în ultimele zile, există o zbatere tumultoasă a bunului simț, care se străduie să reapară la suprafață și să respire la lumină, fără rușine și fără reținere. Schimbarea cerută azi de vocile celor mai buni dintre noi se referă, în mare măsură, la lucruri ce țin de bunul simț.

Lumea cere să fim schimbarea pe care vrem s-o vedem în societate – să nu mai mințim, să nu mai depășim coloana la semafor, să nu mai aruncăm gunoi pe jos, să nu mai dăm mită  – într-un cuvînt să ajungem la „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”.

Este nevoie să renunțăm la tupeu în relația cu societatea. Este timpul ca bunul simț să redevină o valoare pentru toată lumea. Este momentul să ne impunem o auto-cenzură civică – respectarea drepturilor celorlalți să determine limite pentru deciziile luate de fiecare.

Competiția duce tupeul pe culmile corupției, minciunii, imposturii, incompetenței, iresponsabilității. Bunul simț este simptomatic pentru colaborare, pentru respectul reciproc, pentru echilibru și încredere în libertate.

Pare că facem parte azi dintr-o revoluție culturală, nu doar de natură civică și politică. Ține de fiecare dintre noi să o ducem pînă la capăt.

Și este timpul să repunem bunul simț acolo unde merită – pe lista valorilor noastre personale.

Cel mai bun profet este bunul simţ, inteligența noastră nativă. (Euripide)

soarta++

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria alegeri, auto-cunoastere

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s