Atac la drepturile omului!!!

trapped.jpg

autor foto: Ricardo Marenco

Frațilooooooor, se interzice fumatul! Atac la drepturile omului! Dictatură! Discriminare! Țara arde și parlamentul nu are altceva de făcut decît să piardă timpul cu legea anti-fumat! Cîte interese or fi fost la mijloc! Dar E-urile din alimente? Dar poluarea? Dar drogurile și alcoolul din licee? șamd.

Tot citesc fel de fel de articole și de păreri în această cheie, în încercarea unora de a convinge societatea că fumatul este alegerea personală a fumătorului și că orice intervenție împotriva unei persoane este sinonimă cu un atac la libertate, democrație și drepturile omului.

Încerc în continuare să explic cîteva dintre erorile de logică și de gîndire mai des întîlnite în legătură cu acest subiect (ale fumătorilor, desigur!). 🙂

  1. Generalizarea excesivă. Legea nu interzice fumatul în România. În continuare fiecare este liber să decidă pentru sine dacă dorește sau nu să fumeze. Dar se interzice fumatul în spațiile închise în care pot exista simultan fumători și nefumători, pentru a nu-i obliga pe nefumători să respire aerul plin de fumul țigărilor fumătorilor.
  2. Ipocrizia cu atacul la drepturile omului. Pînă acum, nefumătorii erau obligați să fumeze pasiv (îmi aduc aminte că la un restaurant, unde am cerut o masă în zona pentru nefumători, împărțirea spațiului în cele două zone era făcută printr-o linie imaginară între două mese, iar la masa alăturată erau patru persoane fumătoare – cînd am întrebat de ce considerau că mă aflu în zona de nefumători, mi s-a arătat un semn indicator pe un stîlp – într-o parte țigara era încercuită și tăiată cu o linie, în cealaltă nu). De acum încolo, fumătorii trebuie să respecte drepturile nefumătorilor. Deci, despre care drepturi este vorba, de fapt? Doar ale celui care strigă mai tare?
  3. Acuzația de discriminare. Întrebarea unui fumător, într-un comentariu pe FB era: „Cum să ies la ușă, să fumez afară, ca un ciumat?” Deci ciumatul poate fi discriminat, fumătorul nu! Interesant mod de aplicare al principiului egalității de șanse!
  4. Capra vecinului. Ce contează problema mea, dacă problema altuia este și mai gogonată? Așadar, ce nevoie era acum de legea cu fumatul, s-au rezolvat cumva toate celelalte probleme cu poluarea, cu alcoolul, cu drogurile, cu E-urile din alimente etc.? Ce rost are să se înceapă cu lucruri minore, cînd prioritățile unei categorii sînt altele? Ba chiar am primit astăzi o lecție – cum că nu înțeleg cum este cu întregul și mă leg doar de o soluție parțială!

În încheiere, sper ca fumătorii se decidă doar pentru ei, nu și pentru cei cu care trebuie să împartă spațiul vital (închis, desigur!). Așa cum sper ca, treptat, să se îmbunătățească și alte situații imorale sau ilegale, fără a mă aștepta însă să apară soluții complete, simultane și perfecte.

Și un citat, fără legătură cu fumatul:

Dacă abatoarele ar avea pereți din sticlă, toată lumea ar fi vegetariană. (Paul McCartney)

 

Reclame

2 comentarii

Din categoria alegeri, Imbunatatire

2 răspunsuri la „Atac la drepturile omului!!!

  1. Dar omul care încalcă drepturile EXISTENȚEI ?! Cu el cum rămâne?! Faptul că lui nu-i pasă de el, de Existență, nu este un motiv să-i polueze pe ceilalți cu deprinderile lui perverse. Dacă de voie bună nu înțelege, dacă este inconștient, daca încalcă drepturile naturii sale și ale semenilor săi…VA TREBUI OPRIT CU FORȚA de a mai face rău.
    Faptul că sunt și alte rele, alte perversiuni ce trebuie eradicate, nu este un motiv pentru a nu fi eradicat acest rău imens.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s