Despre invidie și modele

Ne uităm în jur și vedem persoanele care au realizat ceva grozav în viața lor, pe care le invidiem și în locul cărora ne-am dori să fim – vedete, persoane publice, oameni de știință, autori, artiști, inventatori sau persoane faimoase, cu totul speciale.

Cine nu a auzit de un Bill Gates, Steve Jobs, Marcel Iureș, Nadia Comăneci, Adele sau J. K. Rawlings? Cine nu ar vrea ca, pentru o zi sau un an, să fie în pielea unui om faimos, bogat, deștept, talentat? Prin comparație cu viața lor, noi ne simțim adesea nemulțumiți – am vrea tot ce au ei!

Eu nu mă compar cu ei. În primul rînd, pentru că statistic vorbind, ei reprezintă o minoritate aproape nesemnificativă, dacă luăm în calcul numărul oamenilor de pe planetă, chiar dacă numele lor apare repetat la știri, pe Internet, chiar și în convorbirile private, de parcă am fi cunoscuți sau prieteni de multă vreme.

Nu mă compar cu ei pentru că nu îi cunosc – am avut acces la ei sau la realizările lor doar parțial, fie prin filtrele celor care i-au cunoscut direct sau care au spus sau scris ceva de ei, fie prin propriile lor filtre, care acționează implicit atunci cînd dau interviuri sau scriu despre ei înșiși. Deci le cunosc doar imaginea publică, cea pe care și-o construiesc de cele mai multe ori în mod intenționat, pe care o pot agrea sau nu, fără însă să o pot suprapune complet peste persoana și viața lor.

A te compara cu ei și a-i invidia este deci tot o formă adolescentină de a te îndrăgosti de poza unui artist sau de a visa, ca în copilărie, că ești un personaj din povești sau din filmele de desene animate și că iei parte la aventuri neobișnuite.

În viața reală există în jurul nostru nenumărate persoane care pot fi exemple pentru noi, cum există și numeroase persoane care au ajuns într-o poziție mai bună ca noi – fie au o casă mai mare, fie au un job mai bun, fie au o familie mai frumoasă, fie sînt mai iubite, fie sînt mai vesele și mai mulțumite de viața lor. De multe ori le invidiem și pe ele și ne-ar plăcea să avem ce au ele sau să fim în locul lor. (Ați observat, desigur, că niciodată nu vrem să schimbăm locul cu cineva care o duce mai prost ca noi, care are mai multe greutăți sau mai puține binecuvîntări ca noi!)

Problema este că întotdeauna vedem la alții ce ne lasă ei să vedem din viața lor. Vedem ce este bun și frumos, vedem reușitele, vedem realizările, vedem suprafața. Dar sîntem siguri că nu există undeva, într-o zonă pe care uneori nici ei nu vor s-o recunoască, lacrimi, supărări, dureri, renunțări, compromisuri, neajunsuri?

Și mai este un aspect esențial. Eu întreb întotdeauna ce am fi dispuși să facem pentru a ajunge ca cei pe care îi invidiem.

Eliade, în adolescență, dormea cîte 3 ore pe noapte, pentru a avea timp să citească mai mult.

În vacanță, prin 1973 sau 1974, în tabără la mare, eu stăteam toată ziua la soare și mă jucam – în timp ce fetele din echipa de gimnastică (de aceeași vîrstă sau chiar mai mici ca mine) făceau zilnic sute și mii de abdomene, echere și ridicări la bară.

În orice domeniu, există părți care nu se văd din afară, pe principiul sănătos că „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul.”

ballet2

sursa: https://coisasdeballet.files.wordpress.com/2013/08/ballet2.png

„Talentul este, în mare măsură, o chestiune de perseverenţă.” (Francisco Umbral)

Totul vine în viață cu avantaje și dezavantaje. Nu există bine pur, cum nici rău pur nu poate să existe. Doar noi putem închide ochii pentru a nu vedea soarele, la fel cum, dacă vrem, putem purta soarele în noi în cele mai ploioase zile. Este mereu decizia noastră cea care ne duce și ne ține sau nu într-un loc. Iar ceilalți ne pot fi modele, dar nu pot fi ca noi, cum nici noi nu putem fi ca ei, fără a fi nevoiți să ne confruntăm zilnic cu consecințele deciziilor noastre.

„Îți vei da seama brusc că motivul pentru care nu te-ai schimbat mai înainte a fost faptul că nu ai vrut.” (Robert H. Schuller)

Scrie un comentariu

Din categoria auto-cunoastere, cunoastere, dezvoltare personala, Imbunatatire, luarea deciziilor, mindfulness

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.