Câte limbi române există oare?

Revin la una din obsesiile mele – folosirea corectă a limbii române de către cei care declară limba română ca limbă maternă (și fac aici un efort de a aplica regulile de ortografie în vigoare).
Este dreptul oricărui grup să-și creeze un jargon, pentru a se deosebi de „profani”, dar în ultima vreme, în spațiul public apar mai mult decât ar fi normal (sau mi-ar plăcea mie!) diverse expresii care nu îmi gâdilă deloc plăcut urechile.

Iată  doar două exemple: verbele „a capacita” și „a face vorbire” – găsite în comunicatele de presă emise de DNA din ultima vreme:
  1. „…suspectul … a capacitat un magistrat și o persoană din conducerea Inspectoratului de Poliție …. să-i furnizeze informații confidențiale …”, în loc de „le-a cerut” sau „i-a amenințat” sau ce le-o fi făcut în realitate. Mai mult, sensul din DEX pentru „a capacita” nu are deloc legătură cu acțiunea ce pare a fi incriminată în fragmentul de comunicat preluat aici.
  2. „…în acest context nici nu ar fi fost necesare listele de care se face vorbire în actul de acuzare …” – adică listele menționate sau la care se face referire, că este mai dificil ca într-un material scris să se vorbească despre ceva, aș zice eu.
Nu îmi pot da cu părerea asupra modului în care se folosește limba română în justiție, dar comunicatele se adresează publicului, nu doar specialiștilor.
Oare nu ar fi mai bine dacă s-ar evita stilul specific unui domeniu restrâns și s-ar folosi mai exact și mai precis termenii din limba română? Sau inventăm noi sensuri și noi cuvinte, doar pentru că nu știm cum să le folosim pe cele existente?
limba r
Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Imbunatatire, limba română

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s