Despre depășirea limitelor

perseverenta.jpg

Tot citesc despre 6633 Arctic Ultra – o cursă de care nu auzisem pînă acum și de care nici nu aș fi auzit, dacă nu ar fi fost 3 participanți din România, dintre care unul a fost chiar cîștigătorul. Citiți articolul despre cursă și cîștigător – este o lecție despre limite, muncă, perseverență și auto-depășire.

Noi nu sîntem obișnuiți ca un român să cîștige ceva – avem puține vedete, care din acest motiv (numărul lor redus) ne fascinează de fiecare dată. O Nadia, un Ilie Năstase (în vremea lui de glorie, că acum este o mare dezamăgire), o Simona Halep sau cîteva alte foarte puține personalități reprezintă o „rasă” aparte printre noi.

Noi ne lăsăm copleșiți de „greutăți” și renunțăm repede. Noi am învățat de la strămoșii noștri ceva important pentru supraviețuire: „capul plecat, sabia nu-l taie”, așa că majoritatea mai mult supraviețuim, decît trăim.

Cineva îmi răspundea la un comentariu pe FB, despre părinții care-și sfătuiesc copiii să plece din țară pentru a trăi mai bine:

CM: „Interesant este că nimeni nu-și sfătuiește copilul să lupte pentru a-i fi mai bine, ci să fugă unde este mai bine ca să ia totul de-a gata.”
EA: „Poate ca i-am sfatuit si asta dar nu am reusit sa schimbam nimic! Sau poate ca ne-am saturat sa „luptam” cu morile de vant! Sau poate consideram ca merita, pur si simplu, o viata mai buna!”
Deci ne săturăm repede, perseverența, integritatea sau  atitudinea pro-activă se întîlnesc foarte rar, chiar dacă în ultima vreme parcă se mai ridică unele inițiative civice care îmi dau speranțe că nu este totul pierdut.

 

Pentru că nu este nimic pierdut. Totul poate reîncepe mereu și depinde de fiecare dintre noi.

Doar că trebuie să ne schimbăm perspectiva. Trebuie să renunțăm la încăpățînare și să facem o încercare de a deveni perseverenți în respectarea unor valori constructive, nu stagnante sau distructive.

În loc de „m-am săturat” trebuie să spunem „caut o nouă cale”. În loc de „merit să primesc” trebuie să ne gîndim mai întîi să dăm ceva, fără a aștepta neapărat imediat ceva în schimb.

Viața este grea, iar a o trăi mereu la căldurică și fără asumarea unor responsabilități legate de binele comun nu este o garanție pentru fericire. Efortul, perseverența, truda, voința, curajul – iată ce ne ajută să devenim victorioși. Poate nu în cursa 6633 Arctic Ultra, dar sigur în obținerea de satisfacții pe seama propriilor noastre forțe.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria auto-cunoastere, dezvoltare personala, Imbunatatire

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s