Omul și viața lui

„Poți număra semințele dintr-un măr, dar nu poți niciodată număra merele dintr-o sămînță. Cînd îi înveți pe alții, nu știi niciodată cît de multe vieți vei influența … Ești un profesor pentru eternitate.” (Karen Jensen)

Oamenii, nici chiar cei mai mărunți sau mai neimportanți, nu există fără rost pe pămînt. Ei își au locul lor și viața lor, iar a-i măsura pe toți cu aceeași măsură mi se pare o soluție complet nenecesară.

Se tot repetă că „omul în viaţa sa trebuie să ridice o casă, să sădească un pom şi să facă un copil”, indiferent în ce ordine. Nu știu cine a spus pentru prima oară acest lucru, nici care este originea (geografică) a acestei zicale, cert este că, dacă mă raportez la ea, sigur ar fi trebuit să fiu eliminată acum mult timp. La fel cum fascismul a vrut să creeze „rasa pură” sau comunismul „omul nou”, și această perspectivă unică poate constitui o ideologie periculoasă, în orice caz discriminatoare, pentru minoritățile care nu se încadrează sau nu aderă la crezul majorității.

Omul este liber (sau ar trebui să învețe să se simtă liber) să-și aleagă propriile valori, să își aleagă drumul în viață, să decidă cum, cînd și unde să acționeze, în niște limite sociale guvernate de drepturile generale ale omului, nu de stereotipiile sau preconcepțiile din comunitatea proximă (bineînțeles, exclud orice formă de comportament psihopat, care nu este o formă de libertate, ci de dezechilibru).

Fiecare, dacă vrea, poate contribui la binele general.

„Nu irosi nici cel mai mic lucru care există, căci particulele de nisip împreună fac munţii, iar atomii infinitul. Nu pierde nici cel mai mic moment de timp pentru slăbiciuni neghioabe, pentru că ştii şi tu că secundele formează eternitatea.” (E. Knight)

Nu se așteaptă nimeni ca toți să fim la nivelul celor 1% cei mai inteligenți, mai buni, mai bogați, mai frumoși, mai creativi, mai productivi, mai cunoscuți etc. din lume. Așa că putem fi fiecare în top la categoria pe care ne-o alegem noi, un top în care să concurăm noi cei de ieri cu noi cei de azi. Și putem fi mereu mai buni, dacă așa vrem, fiecare în ceea ce facem, fără a fi nevoie să ne comparăm neapărat cu performanțele persoanelor cele mai vizibile.

Cine are copii, și-i poate crește mereu într-un mod mai adecvat față de nevoile fiecăruia dintre copii. Cine are un post important, poate decide să se folosească de puterea pe care o are pentru a-i face pe cît mai mulți să devină mai integri și mai curajoși. Cine intră în contact cu lumea, fie că educă, îngrijește sau ajută oameni, le poate dărui timp și insufla încredere. Oricine are un rost în viață. Nu există oameni nenecesari. Există doar oameni buni, oameni care nu și-au descoperit încă rolul și rostul în viață, și oameni nesănătoși, îmbolnăviți de ură, invidie, nerăbdare, așteptări nerealiste și dorințe nesăbuite. Nu-i putem schimba pe alții, pentru a fi mai buni. Dar putem să nu ne schimbăm noi direcția, pentru a nu ajunge ca ei. Și ne putem continua drumul în libertate, fără teamă, fără intoleranță și cu mult curaj, indiferent de ceea ce decidem că vrem să facem în viață.

 

Reclame

Scrie un comentariu

28 martie 2016 · 2:14 PM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s