O pildă despre date, opinii și generalizări

Se spune că, demult, dar nu prea demult totuși, un dulgher, un învățător și un om de știință veniți de pe Continent călătoreau cu trenul undeva prin Scoția.

Prin dreptul ferestrei treceau diferite peisaje pustii – lacuri negre ca smoala, dealuri înfipte îndrăzneț în norii alburoși, poiene verzi ici și colo. La un moment dat însă, privirea le-a fost captată de o oaie neagră, din apropierea liniei de tren.

Aha!”, spuse dulgherul cu un zîmbet șugubăț, „În Scoția pînă și oile sînt negre!”

Hmm!”, îi răspunse învățătorul ridicîndu-și sprînceana,  „Vrei să spui că unele oi din Scoția sînt negre.

Omul de știință îi privi pe amîndoi cu indulgență. „De fapt, niciunul dintre voi nu are dreptate. Tot ceea ce știm este că există cel puțin o oaie în Scoția, care este neagră cel puțin pe o parte a corpului.

Prea des judecăm și luăm decizii pe baza unor date parțiale, uneori și acelea deformate de opiniile sau prejudecățile noastre sau ale altora. Simplificarea este utilă doar după ce reușim să înțelegem diferența dintre complex, complicat și simplu, nu cînd ne grăbim să luăm drept simplu ceea ce de fapt este incomplet cunoscut sau intenționat ignorat de noi.

Gîndirea nu este opțională. Generalizarea nu este un semn de superioritate. Nici opiniile prefabricate.

„ Faptul că soarele va răsări din nou mîine dimineață este o ipoteză, pentru că nu știm cu certitudine dacă acest fapt va avea loc.” (Ludwig Wittgenstein)

„ Scepticul nu este cel care pune la îndoială, ci cel care investighează sau cercetează, prin opoziție cu cel care afirmă și crede că a găsit.” (Miguel de Unamuno)

„Este mult mai posibil ca oamenii să greșească în generalizările lor, decît în ​​observațiile lor specifice.” (Niccolò Machiavelli)

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Imbunatatire, pilde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s