Despre faimă și stima de sine

Dacă știi multe, faci multe, ești bun la ceea ce faci și multă lume te apreciază, dar prea puțină totuși pentru a ajunge primul în domeniul tău, ce ar trebui să-ți dorești?

Dacă îți dorești faima, înveți ce ai de făcut, iar Malcolm Gladwell a scris despre „tipping point” – momentul în care se declanșează un efect major, ca urmare a acumulării unor mici eforturi, aparent nesemnificative.

Dacă îți dorești satisfacția de a-ți trăi viața așa cum îți place, fără a avea grija modului în care te privesc alții, atunci faci în continuare ceea ce te pasionează, fără presiunea comparației cu alții și nevoia de a nu rămîne niciodată mai prejos ca ei.

Iată o pildă interesantă:

În China antică, trăia o familie care avea trei băieți, în care toţi cei trei fraţi se îndeletniceau cu  tămăduirea bolilor.

Un nobil din regiunea lor l-a întrebat odată pe medicul lui cum ajunsese el să fie cel mai faimos din familia lui, deşi era cel mai mic dintre fraţi, şi era evident că nu avusese cum să acumuleze mai multe cunoştinţe şi mai multă experienţă ca ei.

Doctorul îi răspunse: „Fratele meu cel mai mare vede spiritul bolii şi îl îndepărtează înainte să se materializeze, aşa încît numele lui nu trece de uşa casei, pentru că nimeni nu crede că boala ar fi avut consecințe importante dacă n-ar fi fost el prezent. Fratele meu cel mijlociu vindecă boala imediat, aşa că numele lui nu apucă să fie rostit decît în prezenţa vecinilor și este repede uitat. În ceea ce mă priveşte pe mine, eu iau văd simptomele, iau sînge, prescriu medicamente, propun masaje și terapii diverse, aşa că vin în contact cu diverși oameni – farmacişti, maseuri și alții, care îmi amintesc numele atunci cînd tratează alţi bolnavi. Aşa devin din ce în ce mai cunoscut de multă lume.” (Sursa: The Art of War / Sun Tzu)

Puterea rețelelor este dovedită. Să ne folosim de ea. Dar să ne bucurăm și de independență, pentru că este cea mai valoroasă.

Iar faima? Pe de o parte aduce bine, pe de alta nu! Și nu vine niciodată doar din profil!

faima

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Imbunatatire, pilde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s