Schimbarea sistemului sau schimbarea oamenilor?

În ultima vreme vin valuri-valuri știrile ireale despre ce se întâmplă în sistemul de sănătate – dezinfectante doar cu numele, salvări cu echipamente fără baterii, chirurgi care intervin la organul greșit, doctori care iau mită, șobolani, bacterii, lipsă de respect în relațiile cu pacienții și cu rudele acestora, …

Despre sistemul de educație, ce să mai spun? Se distribuie cu entuziasm pozele cu elevi întorși de la olimpiadele internaționale cu medalii pe piept, uitîndu-se de sutele de mii de elevi care termină an de an școala fără a putea utiliza corect limba maternă și fără unele cunoștințe generale de bază.

În sistemul de justiție aplaudăm DNA-ul în elanul ei contra corupției și din cînd în cînd Curtea Constituțională, pentru că mai pune frîu inițiativelor antidemocratice ale unor parlamentari care cred că misiunea lor în viață este să fie „suspecți”, pentru că „doar proștii nu sînt suspecți”, după cum declara un om politic școlit din „almanahe”. Dar în instanțele de la multe niveluri, procesele se întind și cîte 10 ani, iar o judecătoare la un proces de divorț și-a fundamentat decizia pe părerea ei personală despre rolul femeii în căsnicie (cel tradițional, desigur, în care femeia trebuie să-l asculte și să-l servească pe soț, chiar dacă între timp drepturile omului au un conținut diferit).

Nu mai spun nimic de sistemul politic, de cel din administrația publică etc., pentru că nu aș face decît să repet nemulțumirile pe care le avem mare parte dintre noi. Parcă nimic în jurul nostru nu mai funcționează bine – cu excepția unui nucleu din zona privată, în care parcă mai există o zonă cît de cît onestă și serioasă și cu excepția cîtorva oameni care, deși parte a sistemelor bolnave, încearcă să fie excepțiile care confirmă regula și nu abdică de la stilul lor corect de viață, care le spune să își facă bine și cu seriozitate meseria, acolo unde se află.

Întrebarea mea este însă ce înseamnă un sistem? Nu cumva este creat de oameni și nu include și oamenii din sistem? Și nu cumva oamenii se împart în cei mulți care, din fel de fel de motive, respectă regulile și în cei puțini nonconformiști, care contestă regulile ineficace și caută să îmbunătățească sistemul?

Mai mult, printre conformiști există și clasa celor care își creează avantaje „pe persoană fizică”, cum ar spune tot celebrul personaj amintit mai sus. De exemplu, doctorii care iau mită, profesorii care condiționează notele de participarea la meditații plătite, funcționarii publici care fac trafic de influență, cei cu funcții de conducere în regiile de stat, pe care le consideră doar niște vaci de muls, parlamentarii care se consideră „aleși” în accepțiunea mai degrabă biblică, decît în cea electorală – de reprezentanți ai cetățenilor și mulți alții -care folosesc legea pentru a-și apăra propriile interese.

Dar nu numai atît. La fiecare nivel și în fiecare sector al vieții noastre s-a extins lipsa de respect față de regulile de bun simț, față de lege și față de individ și societate în general.

De la șoferul de taxi care fumează cu nonșalanță în prezența clientului (pe principiul că mașina este „casa” lui), de la cei care încalcă constant regulile de circulație sau își parchează mașina de-a latul a două locuri de parcare, de la cel care vorbește la telefon în timpul unui spectacol de teatru sau aruncă gunoaie peste tot pe unde trece, pînă la cei care agresează fizic sau verbal pe cei mai slabi ca ei, la cei care maltratează limba română, la cei care își educă copiii doar cu cadouri și dovezi de putere asupra ființelor mai neputinciose (inclusiv bietele animale care le ies în cale, apele sau copacii pe care le avem de la natură și care nu pot riposta instantaneu la agresiunile oamenilor neciopliți și negînditori) sau orice alte manifestări care arată disprețul nemărginit față de restul lumii.

Și atunci, putem vorbi de schimbarea sistemelor, fără schimbarea oamenilor din sistem? Este ca dilema clasică cu oul și găina. Omul creează sistemele, deci doar omul, schimbîndu-se, poate schimba sistemele. Iar cînd majoritatea oamenilor nu vor să-și piardă avantajele pe care le au în sistemele disfuncționale, este sarcina minorității să acționeze contra sistemelor. Este ceea ce se întîmplă acum, cînd se cristalizează profiluri de oameni cu spirit civic, cînd se asociază cei cu viziuni, interese și scopuri comune – etice, ecologice, morale, civice, sociale.

Sper doar ca minoritatea să devină puternică, să reziste în fața zidului format de cei care-și apără dreptul de a deveni în continuare „suspecți”. Și să crească! Să se dezvolte! Să îi trezească pe cei vrăjiți de falșii profeți!

Schimbarea începe cu  noi, cu fiecare dintre noi!

Reclame

4 comentarii

Din categoria alegeri, criza, Imbunatatire, mindfulness, responsabilitate, schimbare, viata

4 răspunsuri la „Schimbarea sistemului sau schimbarea oamenilor?

 1. Valentin Sterpu

  Buna! M-am intors din nou la acest post sa mai scriu un comentariu. Astazi m-am gandit daca ar fi o idee buna sa cream fiecare in orasul lui cate o organizatie de genul „salvati orasul x” sau „orasul x curat”. Zilele trecute mi-a spus sotia ca organizatia „Salvati Bucurestiul” indeamna fiecare oras sa creeze o filiala. N-am miscat inca nimic dar primul gand care mi-a venit in minte a fost ca imediat vor aparea oportunistii si ca aici este cheia, sa reusesti sa filtrezi oamenii si sa-i atragi doar pe cei care vor sa faca ceva si nu sa primeasca ceva. Faceam si o estimare ca ar fi undeva la 10 din 100 care sa vrea sa faca ceva sincer. Poate am fost optimist 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • În București au apărut deja diverse asociații locale, pentru a rezolva unele probleme într-o comunitate, cu interese foarte clare și specifice. Cred că așa a pornit inițial și USB. Ideea este că a munci voluntar într-o asociație care nu promite nimic unor persoane, ci doar soluții utile unei colectivități, nu va atrage oportuniști, pentru că ei nu au răbdare, și nici obișnuința de a da ceva – fără să primească ceva pentru ei înșiși. Cred că asocierea și munca voluntară pentru obiective comune poate duce la schimbare în societate – întîi la nivel de vecini, apoi de cartier/localitate, apoi în zone din ce în ce mai mari.

   Apreciază

 2. Valentin

  Foarte bine scris. Ma gândeam zilele trecute la faptul ca nu s-a schimbat nimic în politica după momentul Colectiv. Ne gândeam ca vom vedea politicieni noi, măcar câțiva. Poate ca exista dar nu ii vad eu. Cred însă că marile partide, chiar dacă ar vrea, sunt incapabile sa identifice oamenii „altfel” pentru ca de 2 decenii promovează oamenii de „acest fel” și sistemul de partid este mediu price pentru cei de „acest fel” și mediu ostil pentru cei „altfel”. Și aici este vorba exact despre ce spui tu în acest articol, oamenii care fac sistemul.

  Apreciat de 1 persoană

  • Da – oamenii! Cînd a apărut ideea fundației de mișcare populară, am decis să acționez și eu, nu doar să privesc. N-a durat mult, pentru că în jurul meu am văzut doar oportuniști care trecuseră deja pe la 2-3 partide unde nu reușiseră să avanseze – așa că încercau din nou să găsească o cale mai rapidă spre vîrf, doar interesați care întrebau ce primesc – nu ce pot face ei pentru a schimba ceva în țara asta, și vreo 10% naivi ca mine, care chiar credeau că este nevoie de oameni noi, dispuși să-și folosească timpul și resursele proprii pentru a impune un nou stil de lucru pentru agregarea comunității.
   Cum mi-a spus cineva, sistemul păstrează ce i se potrivește și respinge elementele străine, cam ca un organism care își folosește anticorpii pentru a se apăra de intruși.
   Așa că eu cred că schimbarea în mai bine poate veni doar de la nivel micro, pînă se creează masa critică de oameni care să nu-i mai respingă pe cei diferiți de ei, ci să-i asculte, să schimbe cu ei păreri, să colaboreze cu ei, să găsească soluții de a-i valorifica pe toți. Altfel, vom trăi în continuare în 2 lumi – una a majorității dure, rigide, conformiste și care-și urmărește doar propriile interese, iar cealaltă a minorității inteligente și progresiste, dar fără voce și putere. Din nefericire … Așa că spor la inițiative mici – pentru schimbare individuală!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s