Terorism? Jihad? Nu! Sociopatie clară!

Acum vreo 20 de ani eram în Franța, cînd, în fiecare zi, se anunța la știri cîte o distrugere sau cîte o tulburare a liniștii publice de prin vreun cartier mărginaș, locuit de imigranți din fostele colonii franceze. Grupuri de adolescenți dădeau foc la cîte o mașină, spărgeau vreo vitrină, devastau cabinele telefonice (da, pe arunci erau telefoane montate în spațiile publice!), agresau vreun trecător rătăcit pe străzi etc. Erau manifestări antisociale locale, dar de obicei fără victime, așa că nu erau considerate suficient de grave pentru a crea prea mari îngrijorări la nivelul conducerii centrale.

Doar că tinerii delincvenți de ieri sînt părinții generațiilor din care fac parte teroriștii de azi – cărora le-au transmis nu numai frustrările neintegrării în societatea vestică și apartenența rigidă la grup (enclavizarea, religia folosită ca motiv de segregare) , ci și ura față de „asupritori” (complet anacronică, deoarece perioada istorică respectivă trecuse de mult, la fel și tipul corespunzător de societate), refuzul față de educație, respingerea integrării sociale.

Așa că întrebarea mea este: acțiunile care se întîmplă acum în Europa sînt manifestări de terorism sau de sociopatie?

Jihad? Vorbă goală! Despre ce război este vorba? Ce poate fi sfînt în a-i agresa și ucide pe cei mai slabi ca tine, pe cei nevinovați, neînarmați, aflați din întîmplare în locul nepotrivit?

Radicalizare? Aiurea! Sociopatie, psihopatie – mai degrabă acestea pot fi diagnostice mai corecte.

Iar oameni neoameni există dintotdeauna! Bine ar fi să dispară publicitatea făcută sociopaților – pentru că nu face decît să dea idei și curaj celor care vor cu orice chip să iasă prin ceva în evidență. Iar a-i numi jihadiști sau teroriști nu face decît să fie tranformați în eroi în ochii unora. Mai bine le spunem pe nume – oameni cu afecțiuni psihice! Adică nebuni! Ceea ce face să nu mai aibă nicio noimă motivele lor! 

Desigur, cauzele înmulțirii lor, mult timp ignorate în societățile dezvoltate, trebuie de urgență abordate și rezolvate. Doar că rezultatele se vor putea vedea de-abia peste o generație! Dacă se vor vedea!

„A fi de temut înseamnă a te teme; nimeni nu a fost în măsură să îi terorizeze pe ceilalți și, în același timp, să se bucure de pacea interioară.” (Marcus Annaeus Seneca)

Reclame

2 comentarii

Din categoria Imbunatatire, terorism, viata

2 răspunsuri la „Terorism? Jihad? Nu! Sociopatie clară!

 1. Am citit mai demult o carte despre răzbunare și lupta de secole între familii (cred că era vorba de Corsica) – cînd nimeni nu mai știa de la ce pornise inițial cearta, dar băieților li se trasa încă de la naștere destinul: să se răzbune pe familia dușmană. Ideea este că nu poți ieși din cerc mergînd pe același traseu mereu și mereu. Indiferent de plan, decizia de a părăsi calea tradițională este doar a individului. Eu cred că numai fiecare dintre noi, în mod individual, poate dejuca marile conspirații globale, dacă credem în ele. De la decizia de a nu transmite orice, pînă la efortul de a vedea lucrurile din mai multe perspective – înainte de a găsi vinovatul!

  Apreciază

 2. Valentin Sterpu

  Buna,
  Sunt de acord cu tine ca este vorba despre niste dereglati, neintegrati social care refuleaza in astfel de acte. Referitor la reclama, in timpul Euro2016 au fost cateva cazuri de suporteri care au intrat pe gazon in timpul meciului si evident au fost luati pe sus imediat de fortele de ordine. Noi nu am vazut nimic in direct si nici dupa, si comentatorii spuneau ca politica UEFA este sa nu mediatizeze astfel de acte, tocmai pentru a nu-i incuraja pe altii.
  Pe de alta parte existenta gruparii jihadiste ii polarizeaza pe dereglati si de aceea se intampla astfel de lucruri. Desi pare a fi o teorie a conspiratiei ma tem ca aceste lucruri fac parte dintr-un plan mai amplu al carui scop il inteleg doar unele cercuri care il si orchestreaza. Chiar nu pot marile puteri ale lumii sa anihileze aceasta grupare? Eu personal nu pot crede asta..

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s