Jocuri olimpice „ratate”… ?!?

Oare de unde atîta obidă și fiere în majoritatea comentariilor și cuasi-știrilor despre sportivii români participanți la olimpiadă?

Într-o țară în care foarte multe nu merg bine, în care bucăți de autostradă de zeci de milioane de euro stau să cadă a doua zi după inaugurare, în care sportul cel mai practicat este aruncarea pisicii peste gardul vecinului, în care mai mulți se pricep să distrugă acțiunile altora – fără însă să fie capabili să ofere o alternativă la schimb, oare de ce unii au așteptări atît de înalte de la alți oameni, în principiu la fel ca ei?

De ce unii acceptă fără reținere că „se poate și așa”, dar le cer altora să fie perfecți?

De ce unii cred că tupeul este o valoare personală de dorit, dar vor ca ceilalți să fie integri și muncitori?

De ce unii ascultă manele la volum maxim, taie linia continuă cu mașinile lor de fițe, umplu poienile de gunoaiele lăsate după grătarul întins oriunde și oricum, fac nunți blocînd străzile și isterizînd riveranii, fără ca prea multă lume să se revolte și să ia măsuri, dar lipsa unei medalii la gîtul unui sportiv care oricum și-a dovedit valoarea doar prin faptul că este printre puținii aleși să participe la Olimpiadă devine o tragedie națională și face să se reverse valuri de critici, tînguiri, acuze, violențe verbale de fel de fel?

Eu nu înțeleg multe. De exemplu, nu înțeleg cum poate un om fără competențe dovedite într-un domeniu oarecare să critice (eufemism – de fapt să demoleze prin propriile păreri neavizate și pline de ranchiună sau invidie) un vîrf din respectivul domeniu?

Citeam acum cîțiva ani un comentariu extrem de jignitor al unui nimeni la adresa lui Pleșu. Există dreptul la opinie, îmi vor spune mulți, dar a nu se uita că opinia poate fi exprimată în multe feluri și că opinia nu înseamnă neapărat doar jigniri, calomnii, lipsă de informare, resentimente, frustrări sau preluarea fără digerare a unor păreri subiective expuse de „lideri de opinie” extremiști.

Acum apar comentarii despre sportivi, deși România nu excelează la numărul de sportivi legitimați, ba chiar dimpotrivă, aș zice – cei mai mulți campioni probabil că există în sportul național – aruncarea micilor pe grătar.

Cei mai mulți oameni par să se priceapă la orice – de la sport la filozofie, de la istorie și economie la psihologie, după ureche desigur, cu excepția propriului domeniu de activitate – în care fie nu știu, fie nu vor să iasă în față. Și cum „prostul nu e prost destul dacă nu e și fudul”, aceștia se manifestă cel mai zgomotos, mai irațional și mai violent în spațiul public.

Pentru că oamenii care știu să facă ceva bine nu mai au timp să se ocupe de ceilalți. Ei muncesc, au mereu preocupări legate de ei și de ai lor, ba chiar reușesc să-i ajute și să-i motiveze și pe alții. În schimb, cei care nu sînt mulțumiți de viața lor și care nici nu încearcă să devină mai buni au tot timpul din lume să-i critice pe alții și să-i certe de fiecare dată cînd li se pare că le înșeală așteptările – desigur, așteptări fără niciun fundament, din moment ce ignoră complet specificul muncii și situația existentă.

Așadar, cînd a dispărut spiritul jocurilor olimpice? Nu spunea Pierre de Coubertin „Lucrul important în viaţă nu este victoria, ci lupta; nu trebuie să învingi, ci să lupţi bine.”? Sau „Ai învins? Continuă! Ai pierdut? Continuă!”?

De ce în loc de muncă și de efort cei mai mulți mizează doar pe speranțe, noroc și surprize – obligatoriu plăcute, ca să nu mai spun de minciuni, hoții și înșelăciuni – asociate cu intransigență. violență și iraționalitate?

Voi înțelegeți ceva?

anger.jpg

 

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Imbunatatire, viata

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s