Despre conflictul între generații

Există conflicte între generații? Aș zice că uneori da – de cîte ori nu auzim în jurul nostru reacții de genul: „Să stea acasă bătrînii, să nu umple străzile (sau autobuzele, sau magazinele, sau parcurile) la orele de vîrf!” sau „Tineretul de azi nu mai are respect. Pe vremea mea …” – cu diferite variații pe aceleași teme. Ca să nu mai zic de problemele de pe piața muncii – în care ba tinerii, ba cei de 45+ se consideră mai respinși de sistem la angajare, fie pentru că nu au experiență suficientă, fie pentru că au prea multă!

Chiar dacă nu sînt manifeste, neînțelegerile care apar între așteptările față de grupa opusă de vîrstă și comportamentele specifice fiecărei categorii pot duce la un moment dat la adevărate războaie de uzură sau uneori la violențe de neimaginat și de neacceptat – indiferent din ce parte se inițiază acțiunile .

Pot înțelege revolta și conflictele generate la vîrsta adolescenței. Corpul pare să se comporte ca unul de adult și să poată face orice, dar mintea rămîne între două lumi și nu poate ține pasul cu explozia de vitalitate – evident că nerăbdarea și emoțiile interne copleșitoare se răsfrîng și asupra relațiilor externe.

Dar nu pot înțelege apariția unui conflict între generația de adolescenți și generația adulților sau a celor ajunși deja la senectute. Conflictul implică existența a cel puțin două părți – cum să înțeleg că oamenii maturi nu au capacitatea de a judeca rațional și echilibrat? În această situație, cred că cea mai mare greșeală ce poate fi făcută este să ne așteptăm ca adolescenții să reacționeze ca niște adulți cu ceva ani mai puțin, ceea ce este irațional din partea noastră, a celor ce putem intra în categoria de părinți sau bunici. Iar o greșeală probabil la fel de mare este să-i judecăm azi după standardele noastre de la aceeași vîrstă. Se poate compara viața de acum cu viața de acum 20 – 30 – 40 – 50 de ani?

Mi-aduc aminte că în anii 1980 învățam la facultate după niște manuale rusești de prin anii 1950, că am ieșit prima oară din țară în 1995, că am trecut prin toate perioadele de viață ale computerelor – pornind de la cele de cîteva tone, ce funcționau cu cartele perforate. Iar primul meu PC avea o memorie de lucru de 24 KB. Se poate compara inputul informațional de atunci cu ceea ce trăim astăzi? Da, ne rupeam genunchii jucîndu-ne pe afară, citeam mai mult, socializam mai mult, îi respectam pe părinți și pe profesori mai mult (măcar aparent) – dar de ce acesta să fie standardul acceptabil pentru o viață „normală” și nu modul de astăzi de petrecere a timpului – mai mult în spațiul virtual decît în cel real? De ce spațiul virtual nu poate fi real? Doar pentru că unii mint și își creează vieți paralele? Dar cîți nu (se/ne) mint în viața „reală” – o viață întreagă?

Apoi poate exista un conflict între mai tineri și foștii tineri – adică între cei cu 30+ și cei cu 45+. În acest caz este mai mult o luptă pentru putere – unii vor s-o obțină, alții s-o păstreze. Nu este un conflict propriu-zis între generații – este mai mult o prelungire a unei educații pornite de la principii greșite. Cîți părinți nu consideră uneori că ei, chiar dacă nu știu sigur dacă ceea ce fac este bine, trebuie să fie ascultați de copii, deoarece aceștia sînt mai mici și trebuie să aștepte să se facă mari dacă vor să fie și ei într-o poziție de putere?  Cîți șefi nu procedează la fel cu noii angajați mai tineri? Nu ar fi mai bine să se îmbine impetuozitatea și creativitatea unora cu experiența și perseverența celorlalți?

Cel mai tragic este însă conflictul între adulții nebătrîni (60-) și cei mai bătrîni (65+) – de fapt ostilitatea și nerăbdarea pe care unii o arată în relația cu cei mai vîrstnici, fie ei parte din familie, fie pur și simplu necunoscuți cu care își intersectează aleatoriu viața. Tragic pentru că este mai mare suferința după ce pierzi ceea ce ai avut, decît atunci cînd te plîngi că încă nu ai obținut tot ceea ce îți dorești! Iar unii oameni îmbătrînesc frumos, dar nu toți au acest noroc. Nu este vorba despre evaluarea vieții celui în vîrstă, nu este vorba despre compararea cu ceea ce ar fi putut fi – este doar incapacitatea multora dintre cei care au ani mai puțini de a arăta un pic de empatie pentru cei care nu mai au întreaga capacitate la dispoziție și au început să-și piardă treptat parte din simțuri, parte din mobilitate, parte din abilitățile cognitive șamd.

Am văzut un șofer care a coborît din mașină și l-a lovit pe un bătrînel care pășea șovăitor și bineînțeles că nu suficient de repede pe trecerea de pietoni. Am auzit infirmiere spunîndu-le pacientelor mai în vîrstă „mămăiță” sau „bătrînică”, în semn de familiaritate, cînd folosirea numelui sau apelativul de „doamnă” ar fi fost mai indicată, pentru că o persoană mai în vîrstă, chiar dacă nu mai aude bine sau nu mai vede bine, nu înseamnă neapărat că trebuie să-și piardă și identitatea. Am văzut copii (ajunși la maturitate) care le vorbesc părinților într-un mod sarcastic și jignitor – indiferent de relațiile lor de familie, o minimă decență nu este niciodată inutilă. Ca să nu mai pomenesc de funcționarii care se transformă uneori în teroarea bieților pensionari ce vor să-și plătească impozitele de 3 ianuarie!

Așadar, de ce există oare conflicte între generații? Au ele vreun rost? Ce spun ele despre adulții care creează sau întrețin astfel de situații?

„Idealul de fericire? Să trăiesc printre oameni care judecă corect.” (Grigore Moisil)

„Arta de a îmbătrîni este arta de a fi considerat de către generațiile următoare ca un sprijin, nu ca un obstacol, ca un confident și nu ca un rival.” (André Maurois)

„Părinții de multe ori vorbesc despre tînăra generație ca și cum ei n-ar avea nimic de-a face cu ea.” (Haim Ginott)

„Fiecare generaţie se crede ca fiind mai inteligentă decît generaţia anterioară şi mai înţeleaptă decît cea care urmează.” (George Orwell)

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria alegeri, Imbunatatire

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s