Corupție și indiferență

Acum un an, niște oameni tineri și pasionați se bucurau de alegerile lor și își trăiau viața așa cum își doreau, fără să știe că peste cîteva ore va începe iadul pe pămînt pentru ei, pentru familiile lor, pentru prieteni și pentru noi toți, pînă la urmă.

După un an, un supraviețuitor de la Colectiv spune că nu numai „Corupția ucide”, ci și „Indiferența ucide”. Iar eu aș adăuga că și „Incompetența ucide!”.

Un altul spunea că medicii care i-au tratat pe răniții din incendiu nu au fost eroi – eroi ar fi fost dacă spuneau atunci, pe loc, că riscurile de infecție sînt atît de mari, încît cel mai bine ar fi fost să se ceară ajutor din străinătate.

S-au tot căutat motive pentru deciziile (extrem de proaste) luate atunci – de la declarațiile oficiale pline de optimsm ale miniștrilor și ale nemuritorului Arafat și pînă la doctorii care au sperat ca prin efort sau negarea realității să obțină timp și să facă lucrurile să dispară ca în ceață din memoria colectivă.

Dar nu au reușit și totul s-a întors împotriva lor. Și deși multora li se pare că evenimentul tragic a fost uitat și că schimbările așteptate nu s-au produs, eu cred că el a declanșat o stare care încă lucrează – a transformat indiferența și neputința unor indivizi  în spirit civic și în solidaritate umană. Parcă niciodată de la 1989 încoace nu au existat mai multe persoane, mai multe inițiative, mai multe asociații (chiar și informale), mai multă disponibilitate la voluntariat și la donarea de bani pentru cauze umanitare, dat și politice și culturale. Majoritatea este încă amorfă, ușor de păcălit, adesea dezumanizată, dar minoritatea s-a activat, s-a agregat, a devenit mai vocală, mai implicată, mai interesată de viața civică și chiar de cea politică.

Acesta este un efect vizibil, sper că și durabil, evident datorat „spiritului” Colectiv.

Iar supraviețuirea acestui spirit este asigurată, cred eu, de cei care înțeleg că în viață omul trebuie să fie pasionat și competent. Cei care nu știu ce vor, ce le place, ce știu și ce pot sînt oamenii care pot fi ușor manipulați și mituiți. Cei care cred că le știu pe toate și că pot face orice sînt cei mai periculoși oameni, de aceea trebuie expuși și înfruntați cu orice ocazie. După Colectiv, libertatea și curajul de a expune adevărul și de a cere transparență au devenit parcă mai evidente.

Eu sper ca nimeni să nu uite ce a fost și nici să nu creadă că riscul de a se întîmpla din nou un eveniment nefast este unul minor. Și mai sper ca greșelile din trecut să nu se repete, ca lecțiile să nu fi fost în zadar și ca minoritatea să sporească într-una, pînă ajunge la masa critică necesară unei schimbări adevărate, așa cum mulți ne-o dorim.

Să sperăm! Dar și să acționăm pentru a ne fi mai bine!

impreuna

 

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Imbunatatire, viata

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s