Schimbarea în mai rău

De ce progresul clamat și așteptat de toți arată azi ca o schimbare în mai rău?

Acum mai mult de 10 ani vorbeam cu o tînără din Italia despre ce observa ea că se întîmpla pe atunci în orașul ei natal – în rezumat, îmi spunea că oamenii s-au „ajuns”, că generația părinților ei a ajuns la un nivel de bunăstare care îi face să fie extrem de comozi și intoleranți față de ceilalți, să nu mai vrea să muncească prea mult, să renunțe la orice fel de luptă pentru binele celorlalți, din moment ce ei au ajuns să aibă tot ceea ce le trebuie. Și nu îmi povestea despre „bogați”, ci despre pătura medie de oameni – care trăiau din salarii, fără lux, dar cu posibilități financiare suficiente pentru un trai confortabil – în comparație cu restul lumii. Așa că își permiteau să angajeze oameni pentru muncile casnice – chiar dacă ar fi avut putere să le facă singuri dacă ar fi vrut. În oraș veneau din ce în ce mai mulți imigranți – inclusiv din România – pentru a face muncile ce cereau efort fizic, în timp ce localnicii se considerau „elita” socială, creînd o discrepanță din ce în ce mai mare dintre „ei” și „ceilalți”.

La fel cred eu că este peste tot – iluzia progresului general ne-a făcut pe mulți să uităm că realitatea noastră nu este singura realitate existentă – mai există realitatea celor cu educație minimă (și nu mă refer doar la cei complet sau aproape analfabeți, ci la cei fără cei „7 ani de acasă”), realitatea celor defavorizați (nu neapărat de soartă sau de societate, ci mai ales de incapacitatea lor de a înțelege că destinul are nevoie și de niște decizii proprii și conștiente pentru a fi unul norocos), realitatea oamenilor care cred că egalitatea înseamnă ca toți să aibă ceea ce reușesc de obicei să obțină doar maxim  1% din populație.

Eu cred că mass media, sub toate formele ei, a permis publicului needucat accesul la „modele de succes” promovate exagerat, pervertind pînă și legea distribuției normale – făcîndu-i pe mulți să creadă că majoritatea poate avea sau fi la fel ca minoritatea, distrugînd simțul măsurii și bunul simț pe care fiecare ar trebui să le aibă.

La un moment dat încercam să aplic în practică toate teoriile și metodele de succes în managementul resurselor umane prezentate de marii guru din domeniu. Rezultatul? Nici 1% nu era aplicabil (cu succes!) în situația mea specifică.

Similar, mulți văd sau aud despre „X” care, fără școală și pornind o afacere în garajul părinților, a ajuns la un moment dat cel mai bogat om din lume – așa că decid să facă la fel, ca să devină bogați peste noapte – deși nu au avut răbdare să afle totul despre viața respectivului om – adică despre cei 10- 20-30 de ani de muncă creativă asiduă înainte de a ajunge nr. 1 în lume, la fel cum nu au idee nici despre viața proprie (ce știe fiecare, ce poate, la ce este dispus să renunțe etc.)

Graba, superficialitatea, necunoașterea, căutarea confortului imediat –  toate duc la generalizări neadevărate, la frustrări, la exagerări și alte erori de gîndire. Care se transformă treptat în ură, intoleranță și alte comportamente șocante de multe ori – extremism, naționalism, misoginism etc.

Mă așteptam ca nicio femeie din SUA să nu-l voteze pe Trump. M-am înșelat! Mă așteptam ca drepturile omului să fie importante pentru noi. M-am înșelat! Credeam că statul român este unul secular și laic. M-am înșelat! Realitatea mea este diferită de realitatea altora. Iar schimbările dorite de majoritate sînt pentru mine pași înapoi pe scala civilizației umane. Iar de aici pînă la dictatura majorității needucate nu mai este decît un mic pas.

Ce este de făcut? Azi nu am soluții – doar stimă pentru oamenii care nu se lasă intoxicați de miasmele ce vin din hăurile minților spălate din jurul nostru și care consolidează realitatea minorității educate și întreprinzătoare.

40

Scrie un comentariu

Din categoria Imbunatatire, schimbare, viata

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s