A venit iarna!

În fiecare an, fie că este sfîrșit de octombrie, mijloc de decembrie sau început de aprilie, în România vine iarna! În fiecare an la București ninge măcar o dată! Iar toată lumea, aproape fără excepție, începe să se vaite. Autoritățile locale, de cele mai multe ori, se declară luate prin surprindere, de parcă Bucureștiul s-ar afla prin Emiratele Unite sau prin sudul Italiei. Primarii se aranjează gigea și ies pe sticlă cu mesaje încurajatoare: „Lăsați mașinile acasă, încuiați copiii în casă, nu ieșiți pe străzi dacă se poate, ca să avem noi front de lucru – în 5-10 zile sau după ce vine primăvara orașul va fi deszăpezit complet!

Oricum, traficul în București este haotic și suprasaturat, chiar și cînd afară este uscat. Iar la primele picături de ploaie se paralizează aproape cu totul, din motive greu de înțeles. Așa că la ce ne-am putea aștepta la prima ninsoare? Nervi, aglomerație, nesimțire, incompetență.

Grav însă, pentru mine, nu este că mai toată lumea țipă și se înfurie. Nici că la TV, dacă te uiți jumătate de oră la știri, ajungi să fii convins de niște reporteri, care se așează unde bate vîntul mai tare, că toată viața este dispărută definitiv din cauza viscolului sau gerului, care – culmea – vin iarna, exact cînd nimeni nu se așteaptă.

Eu cred că grav este că, la prima ninsoare, constatăm că la unii oameni a dispărut orice fel de precauție, orice urmă de spirit civic sau de bun simț.

Buletinele meteo anunță viscol în Bărăgan și se știe că în fiecare an se blochează multe zone din cauza curenților de aer. Vara, nimeni nu plantează copaci și nu montează garduri anti-troienit zăpada. Iarna, mulți nu ascultă recomandările de a nu pleca la drum nepregătiți în momentele de viscol maxim – doar că românii sînt descurcăreți și, oricum, cine-i mai crede pe „ăștia”? Așa că fiecare gîndește: „Lasă că știu eu mai bine!”. Doar că nu-și asumă apoi și riscurile, așa că are pretenția să fie găsit și scos din zăpada de „stat” cît mai repede, că asta e datoria lui față de cetățeni, nu-i așa?!? Iar vina este mereu a iernii, pentru că vine în fiecare an! Și a celor care nu intervin suficient de repede pentru a-i rezolva lui problema personală! De fapt, vina este a oricui, numai a celui care pleacă la drum, ignorînd anunțurile de închidere a drumurilor, nu!

În București, omul întreprinzător dă la lopată să-și dezgroape mașina! Doar că mulți aruncă zăpada fie pe mașina alăturată, pe care o îngroapă aproape definitiv, sau pe trotuarul proaspăt curățat în fața vreunui magazin  – pe principiul că dacă el nu a vrut zăpada, nu contează că nici vecinul nu o vrea, dar o primește!

Ironia sorții este că noi trăim la latitudinea la care există patru anotimpuri, iar clima noastră continentală ne aduce iarna an de an! Așa este normal! Dacă cineva se păcălește singur crezînd că dacă întîrzie un pic, iarna nu va mai veni deloc, atunci el nu este normal! Iar proverbul cu „Iarna car, vara sanie.” nu a apărut din neant! Pe vremuri, oamenii de la țară își umpleau cămara și adunau fîn și lemne ca să treacă de iarnă! Ba chiar și oamenii de la oraș pregăteau toamna conserve, pentru a depăși vremea rece mai ușor. Astăzi, dacă nu există prevedere, există doar surprize! Și drame! Și supărări, înjurături, nesimțire, nerăbdare!

Din fericire, există și oameni buni și care aleg să fie fericiți pentru că sînt buni, educați și bine intenționați! Citeam de niște voluntari care au ieșit să curețe zăpada din stațiile de autobuz de la ei din cartier, fără a-și mai consuma steril timpul pentru a-i înjura pe cei de la primărie! Am văzut oameni de toate vîrstele cu lopata în mînă, pentru a lua parte la efortul de a face căi de acces pe trotuare.

Iarna este bună! Iarna este frumoasă! Și poate fi anticipată, pentru a se ușura efectele ei mai neplăcute într-un oraș. Doar că neimplicarea și așteptările nerealiste ale  unora se cumulează cu incompetența și lipsa de prevedere ale altora, iar de-aici pînă la drama dezinformării, ipocriziei și negării evidenței nu este decît un pas.

Concluzia? În România, în fiecare an vine iarna. Iar iarnă înseamnă că în unele zile ninge, că poate fi viscol sau ger uneori, că frig înseamnă sub -10 grade Celsius. Să ne bucurăm de iarnă! Și să ne pregătim din timp pentru ea! Afară ninge ca-n povești!

„În mijlocul iernii, am aflat în cele din urmă că port în mine o vară de neînvins!” (Albert Camus)

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria iarna, Imbunatatire

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s