Reîncep cruciadele?

Lumea întreagă se frămîntă și se schimbă. Iar în ultima vreme schimbarea nu este neapărat în bine. Unii s-au îmbogățit excesiv, iar alții trăiesc în mizerie.

Problema este că noi, așa insignifianți cum sîntem în mod individual, avem contribuția noastră la ceea ce se întîmplă azi. Iar dacă nu facem efortul să înțelegem trecutul și să gîndim la ceea ce există în jurul nostru, nimic bun nu se poate întîmpla.

În multe țări lumea „s-a ajuns” – traiul bun îi face pe mulți să uite de pericole, de greutăți, de datorie, de respect și de simț civic, preferînd să se complacă în confortul individual sau de grup, indiferenți complet la ceea ce se întîmplă la nivelul celor care iau decizii colective. Chiar dacă există o pătură de activiști sociali și civici, mulți oameni din multe țări au sărăcit sau s-au dezrădăcinat, migrînd împreună cu resentimentele, frustrările și ura lor.

Acum mai bine de 10 ani, vorbeam cu mai mulți italieni, care nu-l suportau pe Berlusconi, deși acesta a cîștigat de mai multe ori la rînd alegerile, pînă a îmbătrînit și a făcut greșeli mult prea vizibile. Niciunul nu-l votase (cel puțin așa îmi spuneau), dar el era prim-ministru în mod repetat. Era sau nu și vina non-votanților lui pentru evoluția societății?

La noi, ce să mai zic? PSD-ul, în loc să-și diminueze numărul de votanți prin dispariția naturală a votanților tradiționali, și-a atras noi mase de votanți, din marile orașe și din alte grupe de vîrstă. Explicația mea ar fi că prea mulți cred fără să cerceteze, sperînd să aibă viața promisă fără prea mult efort personal.

Azi citeam iar pe FB comentarii despre ce bine era în comunism – și nu de la nostalgici (pe care poate că i-aș înțelege, pentru că la ei comunismul este oarecum echivalent cu tinerețea lor), ci de la oameni tineri, care vorbesc numai din auzite și au impresia că părerea lor este pertinentă, doar pentru că au văzut trei poze și au ascultat niște amintiri ale celor mai vîrstnici din familie despre vremurile de dinainte de 1989.

Tot azi ascultam o americancă cu rude în Siria, votantă a lui Trump, văitîndu-se că familia ei a fost trimisă înapoi acasă după ce ajunsese într-un aeroport american – cerînd umanitate pentru ai ei (pe principiul că altora li se poate interzice accesul în SUA, dar de ce și rudelor ei, din moment ce ea l-a susținut pe Trump?!?).

Punctul cel mai înalt la care a ajuns omenirea a fost în momentul în care s-au definit drepturile omului și apoi au au primit recunoașterea internațională. Chiar dacă discriminarea nu a dispărut complet niciunde, chiar dacă mulți doar au mimat respectarea lor, totuși în acest an este pentru prima oară în viața mea cînd am auzit că, în țări democratice cu tradiție – cele pe care le invidiem noi, cei de la marginea Europei, se discută la nivel înalt în termeni discriminatorii și evident inechitabili. Ca să nu mai spun de manipularea în masă prin fake news și printr-o propagandă extrem de agresivă.

Acum declinul major a devenit vizibil. Și pare că panta coboară rapid. De aceea nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva revenim la vremurile cruciadelor, cînd lupta se dădea în numele unor principii dihotomice, în virtutea unor valori complet opuse, deși faptele cruciaților nu aveau nimic de-a face cu respectivele valori?

Iată un articol ce merită citit – nu vorbește despre cruciade, ci doar despre etapele ciclice ale istoriei omenirii.

P.S. Nu sînt nici pesimistă, nici fatalistă. Dar realitatea din jurul meu nu îmi aduce prea multe motive de bucurie în ultima vreme, deși văd că există încă foarte mulți oameni care fac cinste numelui de „om”. Așa că sper ca ei să se înmulțească și să se unească, ca să nu fie nevoie neapărat nevoie să ajungem la o luptă pe viață și pe moarte pentru apărarea drepturilor omului.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria discriminare, Imbunatatire

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s