De ce se văd acum mai bine cele două Românii?

Cineva explica pe FB că stresul la care este supus un om ce intră într-un grup cu o anumită orientare (nu, nu sexuală, ci determinată de niște interese de grup) duce la disonanță cognitivă – adică omul renunță, de obicei fără să conțtientizeze, la propria poziție, pentru a o adopta pe cea a grupului (așa ca la RTV, sau cînd într-o ședință de partid se respectă în unanimitate deciziile șefului etc.).

În ceea ce-i privește pe specialiști, aceștia încă nu s-au decis dacă omul, caracterul, comportamentul și acțiunile acestuia depind de condiția lui genetică, sau de mediul în care s-a dezvoltat sau trăiește la un moment dat.

Este omul condiționat de mediu sau se poate modela prin eforturile lui proprii?

În această perioadă ne trec prin fața ochilor părți ce par c-ar reprezenta două Românii – una liberă, activă, creativă, vibrantă, progresistă – care a luat multă lume prin surpriză, precum și una statică, care nu se abține de la niște învîrteli și șmecherii mai mici sau mai mari, dependentă de un pol de putere, interesată de un status quo încremenit în frică sau abuz.

Eu nu cred într-o scindare între generații. Eu una cred că este o separare între două atitudini față de viață, care nici măcar nu este specifică doar României. Eu cred că separarea este între două categorii de oameni – cei care se cunosc și cei care se mint pe ei înșiși.

Cei care se cunosc știu ce pot și ce le place și acționează în consecință, chiar dacă fac bine sau rău, asumîndu-și decizia pentru rezultate, dar și pentru greșelile lor.

Cei care se mint pe ei înșiși găsesc întotdeauna scuze și motive pentru ceea ce fac, făcînd apel chiar și la cucuvele, conspirații mondiale sau clar-văzători, dar n-ar recunoaște în veci atunci cînd greșesc, nici măcar atunci cînd sînt puși în fața dovezilor.

Problema este că cei care se mint pe ei înșiși nu îi vor plăcea niciodată pe cei care se cunosc și vice-versa. De ce? Pentru că unii sînt autonomi, iar ceilalți sînt dependenți. Pentru că unii au umor, iar ceilalți ură. Pentru că unii se ridică precum pasărea Phoenix cînd dau de greutăți, iar ceilalți se lamentează și se simt nedreptățiți. Pentru că unii își cresc energia privind spre viitor, iar alții o caută privind către trecut. Aș mai putea continua, dar vă las pe voi să îmi arătați unde greșesc.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria 2017, alta intrebare, Imbunatatire

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s