Ce urmează?

„Atunci cînd opinia publică greșit îndrumată apără ceea ce este demn de dispreț și disprețuiește ceea ce este onorabil, pedepsește virtutea și recompensează viciul, încurajează ceea ce este dăunător și descurajează ceea ce este util, salută falsitatea și îneacă adevărul sub indiferență sau insulte, o națiune se întoarce cu spatele la progres și poate fi restabilită numai prin lecțiile teribile ale catastrofei.” (Frédéric Bastiat)

Ce urmează, fără educarea publicului larg? Ce urmează dacă cei mulți devin mai mulți, iar ceilalți, în loc să crească, își diminuează numărul?

Privesc la comentariile celor auto-exilați, care în esență și-au dorit o viață mai bună pentru ei și ai lor, încă atașați de țara natală, pe care o critică – majoritatea cu cele mai bune intenții.

Și nu pot să nu mă gîndesc la perioada pașoptistă, cînd mulți din cei trimiși la studii în străinătate s-au întors în țară și unii și-au cheltuit averile personale pentru principiile și valorile aduse din vest.

Astăzi avem exemple de astfel de oameni – care au venit acasă pentru a schimba aici ceva în bine, cu riscul de a pierde joburi bine plătite și situații de invidiat pentru mulți. Dar este vorba de excepții – nu de un curent majoritar. Mulți încă visează, sau măcar își cresc copiii în speranța de a pleca cît mai departe, pentru a le fi cît mai bine.

Deci, cei puțini rămași aici, cum am putea oare să ne înmulțim, pentru a reduce un pic majoritatea care a dus la scorul de la ultimele alegeri, dacă mulți dintre cei cu potențial mare de schimbare se păstrează la o distanță sigură și benefică doar pentru ei, ca indivizi?

Ce ziceți așadar că urmează?

„Așteaptă-te la tot, și orice pare nimic. Nu te aștepta la nimic, și orice pare totul.” (Samuel Hazo)

Reclame

Un comentariu

17 iunie 2017 · 3:15 PM

Un răspuns la „Ce urmează?

  1. Nicu Costel

    Schimbarea vine odată cu schimbarea generatiilor, pentru asta trebuie sa asteptam. Ce putem face? Cred că ceea ce faci tu, adică să cautam valorile care ne reprezintă aici in tara noastră si nu pe alte meleaguri, iar fiecare poate contribui cate putin in sfera lui.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s