Despre timp și pierderi

Există o mulțime de idei preconcepute despre folosirea timpului. Unii cred că a avea mereu ceva de făcut, a fi mereu ocupați, înseamnă a avea succes și a merita respectul celorlalți. Alții cred că a se grăbi tot timpul și a face mai multe lucruri în paralel este semnul unei capacități deosebite de muncă. Iar unii, și mai grav, cred că așteptarea este o soluție bună – mai multe generații i-au așteptat pe americani, copiii așteaptă să devină „mari”, unii credeau că „timpul trece, leafa merge” și tot așa!

Doar că nu este întotdeauna cazul!

Omul-cu-adevarat-inactiv

Fără echilibru, orice duce la exces!

A munci de dragul muncii, fără a avea rezultatele dorite, nu este o decizie bună. A sări să începi ceva, fără să măsori de 7 ori înainte de a tăia, este adesea o sursă de pierderi. A nu ști ce este prioritar și a pierde timpul cu nenumărate mărunțișuri este ca în pilda cu umplerea borcanului cu pietre, pietriș și nisip. A începe șapte lucruri deodată, în speranța că le vei putea finaliza pe toate în timp util, este o greșeală, dacă nu o cale sigură spre îmbolnăvirea fizică și psihică.

graba++

Viața nu înseamnă doar grabă și managementul crizelor. Viața este despre descoperirea sensului ei, în mod personal, individual, propriu. Pierderile, greșelile, eșecurile pot provoca dureri enorme – simți că inima ți se rupe în bucăți, depresia te face să te îndoiești de multe lucruri care ți se păreau eterne și de multe credințe aparent absolute, lacrimile îți curg pe obraji fără a le putea reține – din motivele aparent cele mai banale (un zîmbet, un gest minor, acordurile unei melodii sau o privire neajutorată). Iar singura rezolvare, pentru mine, este să te cunoaști, să știi ce-ți place, ce poți și ce vrei, să ai priorități și să alegi ce este esențial pentru tine.

Astfel, poți renunța la grabă, la ocuparea timpului de dragul conformismului social sau profesional, la vicimizare, la orgoliu, la competiția cu orice preț. Poți renunța la „trebuie”, de dragul lui „aleg să” sau „vreau să”,  în timp ce poți decide ce merită să faci cu timpul tău – cu viața ta, de fapt!

„Niciodată nu vei „găsi” timp pentru ceva. Dacă vrei să ai timp, trebuie să-ți faci.” (Charles Bruxton)

Și, cum spuneau niște „clasici”:

„Chiar și ceva dur și dificil este confortabil, dacă este alegerea noastră. Dacă ne este impus de alții, este o agonie.” (Cesare Pavese)

„Cea mai mare greșeală a omului este să creadă că muncește pentru altcineva.” (Nashua Cavalier)

„Viața ta nu se îmbunătățește din întîmplare, ea devine mai bună prin schimbare. (Jim Rohn)

Se spune că timpul vindecă. Sau că timpul trece mai ușor cînd faci ce-ți place. Ori că timpul este fie un prieten, fie un dușman.

„Timpul nu se măsoară prin trecerea anilor, ci prin ceea ce face cineva, ceea ce simte şi ceea ce obține.” (Jawaharlal Nehru)

Oricum ar fi, timpul nu stă! Poate fi un lucru negativ:

„Timpul este o fiară care are nesfîrșita răbdare de a înghiți totul.” (Octavian Paler)

Sau nu!

„Timpul este resursa ta cea mai importanta. Poți face atît de multe în zece minute. Zece minute; odată duse, sînt duse pentru totdeauna.” (Ingvar Kamprad)

Depinde doar de fiecare dintre noi! Carpe diem!

 

Un comentariu

29 decembrie 2017 · 12:53 PM

Un răspuns la „Despre timp și pierderi

  1. Pingback: Despre timp și pierderi | Lean Blog Romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.