Ce vedeți în imagine?

Iată imaginea la care m-am referit în titlu:

cercindreptunghi

Ce vedeți în această imagine?

Răspuns: ………………………………………………………………………………………

Doar după ce ați răspuns la întrebare, puteți citi o mică povestire.

Punctul negru

Se spune că, în ultima oră a anului școlar, un profesor le-a cerut elevilor să ia totul de pe pupitre, pentru că urmează un test-surpriză. Nu se prea așteptau la așa ceva, dar elevii l-au ascultat, întrebîndu-se în ce va consta testul.

Profesorul le-a împărțit cîte o foaie de hîrtie, pusă pe masă cu partea albă în sus, iar cînd a terminat le-a cerut să întoarcă foaia, pentru a vedea subiectul testului.

Spre surprinderea reală a elevilor, pe foaie nu era nimic scris, doar un punct negru desenat în centrul foii. Iar profesorul le-a cerut să scrie în 15 minute despre ceea ce văd pe foaia primită.

După trecerea timpului alocat pentru test, profesorul a strîns foile și a început să citească, în fața clasei, cu voce tare, ce scriseseră elevii.

Fără excepție, toți se concentraseră pe punct, pe poziția din centrul paginii, pe culoarea lui, pe lipsa altor elemente.

Copiii au ascultat, fiind convinși că au găsit răspunsul corect, iar la final au rămas tăcuți, pentru că tot nu înțeleseseră ce importanță putea avea acel test pentru ei.

Așa că profesorul le-a deslușit semnificația testului: „Am vrut să fie o întrebare care să vă facă să gîndiți, nu să dați un răspuns la o întrebare referitoare la subiectele discutate în clasă în timpul anului. Ați observat că dimensiunea părții albe a foii de hîrtie era mult mai mare decît micuțul punct negru? Oare de ce v-ați concentrat toți pe acest aspect minuscul, atunci cînd ați descris ceea ce ați văzut pe pagina de hîrtie? Nu se întîmplă de multe ori la fel în viața noastră? Cînd o mică problemă ne face să nu mai vedem nimic altceva din jurul nostru, mai ales aspectele pozitive din viața noastră? Dacă ne certăm cu cineva, spunem că nimeni nu ne iubește. Dacă facem o greșeală, chiar și minoră, ni se pare că nu știm nimic. Dacă părinții nu ne lasă să mergem la o petrecere, credem că în viața noastră nu vom mai fi fericiți vreodată. Orice aspect negativ care ne apare în cale, oricît de mic, devine mai important decît o mulțime de situații, gînduri, idei și fapte pozitive de care avem parte în viața noastră.” Și a adăugat: „Nu vă voi da note la acest test – dar vă invit să vă gîndiți la el în vacanță.”

Orice asemănare cu propriile experiențe este complet neîntîmplătoare și cu insistență recomandată spre analiză individuală.

 

 

 

Scrie un comentariu

Din categoria alegeri, Imbunatatire, viata

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.