Pilda cu învățătoarea și învățăceii

Învățătoarea și învățăceii

O tînără absolventă, dintr-un oraș industrial din nordul Angliei, în lipsă de altceva, a acceptat un post de suplinitor la clasa zero, într-o școală dintr-o zonă rurală foarte izolată din nordul Țării Galilor.

La una din primele lecții, și-a propus să-i învețe pe copii litera S, de aceea a mărit și a printat o fotografie a unei oi (sheep – în engleză).

În clasă le-a arătat copiilor poza și i-a întrebat ce văd în poză.

Spre surprinderea ei, douăzeci de chipuri nemișcate și tăcute o priveau intens, dar nimeni nu a vrut să răspundă. Ea a insistat – fluturînd poza în fața lor, neînțelegînd cum de copiii din acea zonă pot fi atît de ignoranți încît să nu recunoască o oaie. Încă fără niciun răspuns, a reformulat întrebarea, i-a încurajat să spună ce văd în poză, cu cuvintele lor, fără frică – iar copiii au început să se privească între ei, dînd din umeri. Din ce în ce mai frustrată, tînăra învățătoare a început să se plimbe printre copii, arătîndu-le poza mai de aproape, în speranța că va sparge bariera și copiii vor începe să se implice în lecție.

În cele din urmă, un copil mai curajos a ridicat mîna cu oarece reținere, semn că vrea să răspundă. Învățătoarea s-a luminat toată de plăcere și l-a întrebat ce crede el că vede în imagine. Iar copilul îi spuse cu precauție și cu un ton întrebător: „Este o mioară de doi ani, din rasa Border Leicester?

Morala? Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din tîrg, iar cine îi învață pe alții are mult mai multe de învățat mereu.

Scrie un comentariu

Din categoria Imbunatatire, pilde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.