Fericirea = bucurie continuă?

„Un om puternic şi sigur își digeră experienţele (fapte şi nerealizări deopotrivă), la fel cum digeră carnea, chiar şi atunci cînd are unele bucăți întregi de înghițit.” (Friedrich Wilhelm Nietzsche)

Ai cunoscut vreun om fericit? Ești fericit(ă)? Ți se pare că viața altora este mai fericită ca a ta?

Dar ce este fericirea? Mulți se mulțumesc cu a avea familie, copii și sănătate. Unii zic că a avea bani. Alți vor faimă, putere, poziție înaltă, reputație. Iar unii vor totul! Vor viața ideală. Vor o viață de poveste!

Pentru mine fericirea este să fac ce vreau, să fiu independentă, să iau decizii (uneori proaste, că nimeni nu este perdect, nu-i așa?), să refuz cenu îmi place, să răspund pentru alegerile mele și, mai ales, să simt că nu-mi trece viața fără folos, că am învățat ceva în atîția ani trăiți, că m-am schimbat în mai bine – în comparație cu mine însămi.

Există fericire? Pentru mine, da. Deși nu înseamnă că nu am avut suferințe, că nu am vărsat lacrimi grele, că nu am fost tristă, că nu am dat greș de nenumărate ori, că n-am simțit că nu mai pot suporta să trăiesc în continuare.

Doar că, la un moment dat, am parte de niște iluminări. Nu știu de unde vin și cum, dar dintr-o dată mă străfulgeră ideea care mă face să gust iarăși din mica fericire a fiecărei zile. Uneori este vorba de odihnă – trece stresul, trece durerea, trece surescitarea și vine liniștea unei alegeri absolut evidente. Alteori este nevoie doar de o schimbare de perspectivă, un prieten atent, o vorbă bună, o rază de energie pozitivă, un cîntec, o amintire, un zîmbet de la o persoană necunoscută, o vrabie gălăgioasă sau culorile toamnei. Rareori este nevoie de tratament pentru vindecarea unor răni profunde, mai frecvent (pentru mine) de eforturi de auto-analiză și exerciții repetate de auto-dezvoltare.

Una peste alta, fiecare dintre noi decidem dacă vrem să considerăm că este mai semnificativă partea plină sau cea goală a paharului care reprezintă viața noastră. Și ce dacă paharul este gol? Înseamnă că avem mai mult spațiu pentru a-l umple cu noi încercări, idei, experiențe, binefaceri, gînduri, planuri, căutări. Și ce dacă paharul este plin? Lichidul se mai evaporă, paharul se mai crapă, din cînc în cînd se mai varsă – dar fizica nu poate dispărea, schimbarea este o lege a naturii, așa că nimeni nu se poate supăra că viața merge înainte, cu bune și cu rele.

Mie îmi pare rău pentru oamenii care nu își dau seama cînd sînt fericiți. Și mă bucur că eu am reușit să mă dezbar de multe dintre frici, ideile preconcepute, prejudecățile acumulate în mod inconștient, că învăț și exersez mereu ca să îmi recunosc și domin reacțiile stereotipice, că pot lua partea bună – deși cu mult efort – din situațiile negative, că mă cred o persoană empatică, că am senzația că progresez – învățînd din necazuri.

Și da, eu mă cred o persoană fericită. Indiferent de părerea altora despre viața mea, eu mă consider o persoană fericită în mare parte din timp. Iar această caracteristică pare critică pentru mine – fericirea nu se cuantifică prin comparația cu alții – ea fie este intrinsecă, fie nu există.

Concluzia? Fericirea există, doar că este invizibilă pentru cel care nu este capabil să o recunoască.

„Cea mai mare fericire este să cunoști sursa nefericirii.” (Fiodor Dostoievski)

și

„Ori de cîte ori îţi dai seama că ceva nu îţi place, nu încerca să te convingi că poţi trece peste orice situaţie. Nu spune că aşa este viaţa. Nu te resemna. În schimb, îndepărtează din viaţa ta cît poţi de repede ceea ce nu îți place. Elimină apariția situației neplăcute.” (Marcus Buckingham)

fericirea sir

Eu zic că fericirea este o acoladă, care cuprinde micile împliniri de zi cu zi, nu doar marile reușite ce apar poate o dată în viață.

DSC00423_LI

 

 

Scrie un comentariu

29 octombrie 2018 · 2:00 PM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.