„N-am cu cine!”

„N-am cu cine!” este noul „N-am timp!”.

Ce înseamnă „N-am timp!”? Am scris aici ceea ce cred eu despre sintagma „N-am timp!” și despre cei care o folosesc fără de măsură.

Cam la fel este cu acele persoane extrem de pure, de drepte, de integre, de perfecte și de inteligente, care declară cu un ușor dispreț că „N-am cu cine să votez!”, adăugînd apoi diverse variante de constatări de genul „toți sînt la fel”, „toți o apă și-un pămînt”, „toți m-au dezamăgit”.

În primul rînd, aceste persoane care nu găsesc niciodată cu cine să voteze dau dovadă de idei fixe, generalizatoare, cu titlu de axiome, pe care ar putea ușor să le evite dacă i-ar duce capul să utilizeze vreun instrument specific gîndirii critice.

În al doilea rînd, nimeni – nici măcar vreunul dintr ei! – nu cred că poate avea pretenția că a ajuns sau a trecut de vîrsta la care primești dreptul de a vota fiind așa cum le cer să fie celor pe care i-ar vota: puri, neprihăniți, pe deplin competenți, integri, drepți, inteligenți – ca și cum tocmai ar fi ieșit din spuma mării. Această așteptare este de-a dreptul utopică – oamenii sînt oameni și „errare humanul est”, dar important este să fie sinceri, bine intenționați, umani și încă nedovediți ca fiind mincinoși, infractori sau evident incompetenți.

Perfecțiunea nu este o opțiune pentru oameni – iar a te crede perfect sau a le cere celorlalți să fie perfecți este doar o dovadă de inadecvare, imaturitate sau de incapacitatea de a înțelege realitatea într-un mod obiectiv și nedistorsionat de grave erori de gîndire și de logică.

De fapt, oamenii care nu ies la vot își disimulează inapetența de a-și asuma responsabilitatea pentru o alegere manifestă sau pur și simplu comoditatea personală, folosind o exprimare care aparent nu-i implică nicidecum pe ei înșiși – de ce s-ar obosi să voteze dacă n-au cu cine, pentru că nimeni nu este pe măsura lor, pentru a-i reprezenta la diverse niveluri? Ceea ce nu-i împiedică să se simtă nereprezentați, nesatisfăcuți, nemulțumiți, deși nefolosindu-și dreptul de a vota practic au lăsat decizia pe mîna celor care fie au interese de apărat, fie au păreri de exprimat, fie nu vor să renunțe la un drept pe care îl au.

De prin iulie anul trecut am tot avut cursuri prin toată țara și am cunoscut cîteva sute bune de persoane. Ochii lor mari și zîmbetele stinghere, atunci cînd le vorbesc despre asumarea unui stil de viață orientat spre client și spre asumarea în mod individual a responsabilității, îmi arată, fără să-mi spună cu vorbe, că „n-au cu cine!”, pentru că mulți dintre ei nu vor să greșească, ci să aibă doar mereu pe cine da vina, în orice împrejurare, pentru eșecuri, insatisfacții, ratări etc.

Eu „am cu cine” să votez, am avut de fiecare dată – pentru că nu mai am 5 ani ca să aștept un superman sau o superwoman care să rezolve cu viteza luminii orice problemă din această țară, localitate, familie etc. Eu am riscat și am votat, uneori am avut momente de bucurie, de cele mai multe ori am avut dezamăgiri, dar, una peste alta, măcar m-am implicat cu cît am putut, n-am stat deoparte și nici nu m-am așteptat ca peste noapte să se schimbe totul ca să trăim într-o țară ideală. Și dacă mă deranjează ceva, mai mult ca minciunile aberante, mitocănia și violența ajunse la rangul de valori în societate, mă deranjează apatia, neinplicarea în politică, lașitatea, neasumarea responsabilității pentru propria viață, lipsa gîndirii critice și, mai ales, credința irațională că „n-am cu cine!” (cu varianta „pleacă ai noștri, vin ai noștri!”).

De aceea, le-aș recomanda celor care cred că „n-au cu cine” să voteze cu un partid nou sau cu un independent, pentru că toată lumea are dreptul să greșească o dată, doar cei care insistă în greșeală trebuie ocoliți, căci evident că la ei nu mai este vorba de greșeli, ci de promisiuni fără acoperire pentru a le servi propriilor lor interese.

Voi cu cine votați la următoarele runde de alegeri?alegeri.jpg

Scrie un comentariu

Din categoria 2019, alegeri, Imbunatatire

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.