Vorbe și… vorbe

Cu toții (sper) știm proverbul acela cu „vorba zboară”, poate și pe cel cu „Limba taie mai rău ca sabia.”.

Oare fiecare gîndește înainte să vorbească?

Mi-aduc aminte de perplexitatea mamei (Dumnezeu s-o odihnească!) cînd, în spital, asistenta i-a spus „mămăiță”, atunci cînd i s-a adresat. Mama m-a întrebat apoi de ce îi spune așa, simțindu-se umilită și anonimizată – deși pe fișa ei era îi trecut numele, eram și eu cu ea non-stop și puteam să spun cum o cheamă, la nevoie. La fel, cei de pe salvare au întrebat-o: „Ce face bunicuța?”, de parcă vorbeau între ei sau cu un copil mai prostuț, nu cu ea. Se pare că, față de bătrîni, unii cred că familiarismele sînt o formă de apropiere, deși de fapt arată doar lipsa de politețe și de empatie.

Alții, aflați în diverse funcții, unde lucrează cu publicul, folosesc unele cuvinte cu mare încărcătură peiorativă, cînd ți se adresează: femeie (la vocativ), cucoană – sau fac aprecieri și judecăți fără rost. La tribunal, la un proces de divorț, judecătoarea a certat-o pe una din părți, spunîndu-i că viața ei este mai grea, dar că ea nu se vaită (judecătoarea!) – de parcă era o discuție la colțul străzii, nu un proces în care juca un rol esențial, de a decide după ce ascultă ce au de spus părțile.

Unii polițiști își permit să judece victimele, în loc să le ajute și să aplice legea cu imparțialitate și bună credință – tinerele dispărute au fugit cu z sau y, nevestele bătute au greșit cu ceva și i-au provocat pe soți să le pună la punct cu violență, hoțul păgubit nu și-a asigurat cum trebuie bunurile etc.

Am dat doar niște exemple – oare n-ar trebui să gîndim toți înainte de a vorbi? Că ne cunoaștem sau nu, că ne considerăm superiori sau nu? Vorbele fac rău, dacă sînt lăsate să zboare fără filtre, fără empatie, fără limite.

Mi-e greu! Am inima grea! Îmi doresc ca oamenii să redevină umani! Îmi doresc respect, bunăvoință, competență, integritate, bun simț, încredere.

Și colaborare! Să redevenim oameni!

 

 

Scrie un comentariu

Din categoria comunicare, Imbunatatire

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.