Glosar egalitate de gen


Am lucrat în acest an la un glosar de termeni referitori la conceptul de egalitate de gen și la problematica de gen, în cadrul unui proiect POSDRU. Îl transpun aici – poate cineva vrea să înțeleagă ce este egalitatea de gen și de ce este ea atît de importantă.

Iată argumentul de început:

Concepte precum gen, egalitate de gen, şanse egale, discriminare de gen etc. deşi folosite adesea, rareori sunt înţelese corect şi, mai ales, aproape niciodată interpretate în acelaşi fel de toţi cei care le utilizează. Din aceste motive, în 2014 Consiliul European a decis că este nevoie de crearea unui glosar comun, pentru a unifica terminologia şi definiţiile în domeniu, care în prezent este în curs de lucru.

Prezentul glosar îşi propune să includă şi să definească o serie de termeni relevanţi pentru egalitatea de şanse şi de gen pe piaţa muncii, utilizaţi în contextul acestui ghid, existenţi în vocabularul nostru zilnic.

Ipoteza de pornire este că femeile şi bărbaţii constituie părţi complementare ale lumii, aşa cum o cunoaştem noi astăzi, iar scopul conştientizării diferenţelor de gen şi a discriminărilor de gen pe piaţa muncii constă în înţelegerea adecvată a principiului de egalitate de gen, care nu implică ierarhizarea de gen (cine este mai important în societate – bărbatul sau femeia?), ci existenţa nevoii de comportamente, relaţii şi roluri de gen echitabile în viaţa oamenilor. Iar dovada clară a unei astfel de abordări este modul de folosire a limbajului specific, care este primul pas evident al înţelegerii conceptelor în sensul propriu al conţinutului lor.

Astfel, prezentul glosar are două roluri, detectabile la momente de timp succesive:

  • Unul se referă la gruparea şi definirea termenilor şi conceptelor cheie din domeniul egalităţii de gen;
  • Celălalt urmăreşte evoluţia gândirii şi a comportamentelor, ca o consecinţă a utilizării şi aplicării coerente a termenilor şi conceptelor cheie abordate.

A     B     C     D     E     F     G     H     I / Î     J     L    M     N     O     P     R     S / Ș     T     V     Z

Un răspuns la „Glosar egalitate de gen

  1. Pingback: 8 martie – azi! | Philean's Weblog

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.