O


Ocupaţie feminină

Acele ocupaţii considerate specific feminine, la care femeile au acces mai facil, deoarece se crede în mod stereotipic că specificul muncii este mai potrivit pentru femei – de exemplu, activităţile care implică îngrijirea şi educaţia copiilor, îngrijirea sănătăţii oamenilor, ajutorul acordat persoanelor cu nevoi speciale, curăţenia interioară a spaţiilor de lucru, pregătirea hranei, realizarea şi întreţinerea hainelor etc.

Pe piaţa muncii, prin analiza veniturilor medii, obţinute în ocupaţiile considerate feminine, faţă de cele similare ocupaţiilor masculine, se observă că ocupaţiile feminine intră în categoria ocupaţiilor puţin valoroase, în timp de cele masculine sunt mai bine plătite şi mai bine văzute în societate.

Opacitate de gen

Opacitatea de gen apare atunci când este mai uşor să se ignore nevoile de gen şi când nu se doreşte să se acţioneze formal pentru echitatea şi egalitatea de gen, în ipoteza că toată lumea ar trebui să aibă exact aceleaşi nevoi şi aceleaşi aşteptări. Opacitatea de gen este inversul conceptului de sensibilitate de gen şi se referă la incapacitatea de a admite că rolurile de gen sunt diferite pentru femei şi bărbaţi, în funcţie condiţiile specifice de mediu (social, cultural, economic, politic). Astfel, unele decizii, programe, politici sau comportamente opace la gen nu iau în considerare nevoile diferenţiate în funcţie de gen şi nu furnizează soluţii pentru stimularea egalităţii de gen, contribuind de fapt la menţinerea stării discriminatorii existente.

Oportunităţi egale

Vezi Şanse egale

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.