F


Feminitate          

Construct social utilizat pentru a defini caracteristicile stereotipice specifice femeilor, valabile la un moment dat într-o societate în care femeile sunt în continuare considerate „al doilea sex”, „sexul slab” sau „sexul frumos”.

Astfel, se spune despre o femeie că este „feminină” atunci când arată precum manechinele de pe coperţile revistelor de modă şi se poartă precum cere modelul social de la un anumit moment: de la „grasă, frumoasă şi devreme acasă” la „activă, emancipată[1] (din perspectiva unui bărbat) sau ”frumoasă, elegantă, educată, feminină, doamnă[2] (din perspectiva unei femei), sau, după cum spune un preot[3]: „Bărbatul trebuie să fie foarte bărbat, şi femeia – foarte femeie”.

Feminitatea se referă deci la un set de caracteristici văzute ca fiind comune modelului de femeie valabil la un moment dat într-o societate, nu neapărat la caracteristicile inerente ale unei femei reale. Un exemplu de masculinitate – feminitate poate fi urmărit în acest film.

Feminism             

Feminismul a apărut la un moment dat, ca o formă de luptă pentru egalitate între femei şi bărbaţi. Cu trecerea timpului, feminismul a devenit mai mult decât o mişcare pentru egalitate, astăzi fiind de asemenea:

  • O doctrină care pledează pentru drepturi egale pentru femei, indiferent de domeniu: social, profesional, politic, familial, religios etc.
  • O teorie socială şi o ramură de studiu a sociologiei, care porneşte de la egalitatea între femei şi bărbaţi, atât în viaţa publică, cât şi în cea privată.

Feminismul a apărut în secolul al 19-lea, deşi Mary Wollstonecraft, o scriitoare engleză, a scris în 1792 o carte despre egalitatea dintre femei şi bărbaţi („A Vindication of the Rights of Women”), susţinând că inegalitatea aparentă se datorează doar lipsei accesului femeilor la educaţie. Apoi a apărut mişcarea sufragetelor, care militau pentru dreptul la vot al femeilor – drept parţial câştigat începând din 1918, dar şi pentru alte drepturi – mai ales legale, politice şi civile: dreptul la proprietate, dreptul la moştenire, dreptul la educaţie, dreptul de a ocupa funcţii publice etc.

Din anii 1960, după ce societatea a depăşit greutăţile de după cel de-al doilea război mondial, feminismul s-a extins spre alte zone în care inegalitatea dintre femei şi bărbaţi era evidentă: sexualitate, familie, dreptul la avort, dreptul la educaţie, drepturi maritale etc.

A treia perioadă în evoluţia feminismului este vizibilă din anii 1990, în care se trece de la accentul pe drepturile colective la impulsionarea femeilor să acţioneze pentru a-şi exercita şi apăra drepturile egale deja consfinţite la nivel internaţional prin Declaraţia drepturilor omului şi la nivel european sau naţional prin diverse convenţii, directive sau legi.

Negat sau acceptat, feminismul a fost o etapă necesară de promovare de drepturi egale pentru femei în societate. Au fost identificate mai multe curente – feminism liberal, feminism radical, feminism socialist, feminism cultural, ecofeminism. Indiferent însă de posibilele discuţii referitoare la unele idei sau forme de manifestare ale feminismului, este evident că atâta timp cât există discriminare de gen în societatea umană, este nevoie în continuare de eforturi pentru dezrădăcinarea unor stereotipuri de gen, pentru câştigarea de femei a unor drepturi şi libertăţi de facto, nu doar la nivel legal, ceea ce înseamnă că este încă nevoie de studii de gen, de experţi în egalitatea de şanse, de integrare de gen etc.

Fluiditate de gen               

Este un concept care ia în considerare o expresie de gen fluidă, dinamică, mai largă, mai flexibilă, care să nu fie specifică integral unui singur gen.

Poate că exemplul cel mai discutat în această perioadă este cel al lui Jaden Smith (fiul lui Will Smith), care poartă rochii şi accesorii considerate tipic feminine, pornind de la principiul că dacă femeile pot purta astăzi în public, fără a apărea discuţii, pantaloni şi costume după moda considerată masculină, atunci ar trebui să fie la fel de uzual ca şi articole de modă considerată feminină să fie purtate de persoane de sex masculin.

jaden

(sursa: http://www.mirror.co.uk/3am/celebrity-news/smiths-son-jaden-wears-floral-5543153)

[1] Sursa: http://www.psychologies.ro/anchete-si-dosar/cuplu-sexualitate-anchete-si-dosar/cum-vor-barbatii-sa-fie-o-femeie-1384234

[2] Sursa: http://www.irinab.com/2012/05/nu-mai-stim-sa-fim-femei.html

[3] Părintele Constantin Coman – Sursa: http://stiripentruviata.ro/interviu-cu-parintele-profesor-constantin-coman-despre-criza-familiei-din-ziua-de-azi-barbatul-trebuie-sa-fie-foarte-barbat-si-femeia-foarte-femeieii-2/

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.