Jocuri, iluzii vizuale şi alte exerciţii


Îmi plac la nebunie jocurile logice, iluziile de percepţie, exerciţiile de gîndire. Dar vouă?

Vă aştept răspunsurile, comentariile, propunerile!

1. În acest exerciţiu, prima pereche de termeni se află într-o relaţie, pe care trebuie să o identificaţi. Alegeţi dintre următoarele perechi pe aceea în care termenii se află în acelaşi tip de relaţie (ca dintre termenii din perechea iniţială).

SPION : CLANDESTIN

a. astronaut : voluminos
b. zidar : robust
c. contabil : meticulos
d. cioban : guraliv
e. avocat : ironic

2. Ce vedeţi în imaginea următoare?

boat-fish3. Alt tip de analogie!

Între cuvintele de pe primul rînd există o anumită relaţie, pe care trebuie să o identificaţi. Prin alegerea uneia dintre variantele propuse (a, b, c, d), completaţi şirul de cuvinte de pe al doilea rînd.

Margaretă                           Floare                   Plantă

Vilă                                        Casă                       _______

a. Oraş
b. Cabană
c. Apartament
d. Clădire

4. Comoara piraţilor
Pe harta comorii, şeful piraţilor a scris nişte indicaţii, pentru a-i încurca pe cei care ar fi găsit harta şi ar fi vrut să-i fure comoara. Dar urmaşii lui ştiau, din generaţie în generaţie, secretul că doar unul dintre enunţuri era fals. Acum, ei se pregătesc să plece să descopere comoara. Pe care insulă trebuie să o caute?

insula comorii

5. Poveste

6. Găsiţi cît mai multe cuvinte (în engleză) şi veţi vedea despre ce este vorba! Literele care formează cuvintele pot fi aşezate oricum – de sus în jos şi invers, pe diagonală, de la stînga la dreapta şi invers.

legume

Sursa: http://www.ozkids.com/

7. Problemă de logică

O scobitoare este un lucru util.
Lucrurile utile sînt valoroase.
O scobitoare este valoroasă.

Dacă primele două afirmaţii sînt adevărate, cum este a treia afirmaţie?

a. Adevărată
b. Falsă
c. Ambiguă

8.  Iată un şir de numere: 14, 28, 20, 40, 32, 64, x

Cu ce număr poate fi înlocuit x?

a. 52
b. 56
c. 96
d. 128

9. Poveste

10. În antichitate, în imperiul roman, a fost prins un hoț, care apoi a fost acuzat de toate infracțiunile din lume, inclusiv de trădare, fiind condamnat la moarte. Dar, pentru că era ziua lui, împăratul s-a simțit milostiv, așa că a decis ca hoțul să fie întrebat cum își dorește să fie pusă sentința în aplicare, fiind dispus să-i îndeplinească dorința condamnatului, de a muri așa cum voia acesta.
Dacă ați fi în locul hoțului, ce răspuns i-ați da împăratului? Cum ați alege să muriți?

PS Este doar o problema de rezolvat – fără nicio conotație macabră sau personală.

11. Aranjați în ordine următoarele cuvinte: amurg, dimineață, răsărit, amiază, crepuscul. În cîte moduri pot fi ordonate?

12. Date, deducții și opinii

Știind că:

a. Datele se referă la niște aspecte cantitative sau calitative reale, verificabile ale unor situații existente
b. Deducțiile sînt rezultatul gîndirii noastre, pornind de la niște date de intrare reale sau de la niște supoziții
c. Opiniile sînt punctele noastre de vedere, expresie a credințelor sau a (pre) judecăților noastre, fără să fie obligatoriu adevărate, veridice, verificabile

spuneți din ce categorie (a, b sau c) fac parte enunțurile următoare:

  1. Din moment ce cineva poartă ochelari, înseamnă că nu are vederea bună.
  2. Nu există ciocolată mai bună decît ciocolata cu lapte.
  3. Lămîile sînt o sursă de vitamina C.
  4. Este mai ușor să citești o carte tipărită decît să citești online.
  5. Colegul care n-a venit astăzi la lucru este probabil bolnav.
  6. Nu este prea greu să înveți o limbă străină.
  7. Programul uzual de lucru este de la 9 la 17.
  8. Cercetătorii susțin că este necesar să bei în fiecare zi cel puțin o ceașcă cu cafea și un pahar cu vin roșu.
  9. Dacă este dimineață, trebuie să începem munca.
  10. Sportul cel mai frumos este patinajul artistic.

13.  Un secol seamănă, în anumite moduri, cu o viață de om. La apropierea sfîrșitului unui secol, oamenii se comportă la fel cum se comportă omul aflat aproape de finalul vieții sale. Deci, la fel cum oamenii, după o lungă viață, își petrec mult timp privind înapoi, spre evenimentele majore din viața lor, tot așa, la apropierea de sfîrșitul unui secol, oamenii ….

Chiar dacă mai multe dintre următoarele enunțuri pot completa fraza anterioară, alegeți-l pe cel care vi se pare cel mai logic:

(A) se lasă copleșiți de amintiri despre propriile lor vieți.

(B) se tem că viețile lor sînt pe cale să se încheie.

(C) se concentrează pe ceea ce va aduce secolul următor.

(D) devin foarte interesați de istoria secolului care tocmai se încheie.

(E) se gîndesc la modul în care s-ar fi putut evita anumite evenimente nefericite din trecut.

14. Să presupunem că am promis să păstrăm un secret și că cineva ne pune o întrebare la care nu putem răspunde sincer, fără a rupe astfel promisiunea. În mod evident, nu este posibil ca simultan să nu dezvălui secretul încredințat, dar să răspunzi sincer la întrebarea pusă. Prin urmare, cineva nu poate fi considerat un mincinos dacă nu spune adevărul cînd este întrebat, pentru a-și ține promisiunea față de un terț.

Care dintre următoarele argumente este cel mai asemănător cu raționamentul de mai sus ?

(A) Se spune că există libertatea de opinie și că fiecare are dreptul neîngrădit de a susține ceea ce vrea. De asemenea, se spune că avem dreptul la respect, așa că avem obligația de a nu-i trata cu dispreț pe ceilalți. Dar respectul față de ceilalți presupune că nu putem spune mereu orice și oricum, așa cum am putea și ne-am dori. Deci, nu este adevărat că avem dreptul neîngrădit de a ne exprima părerile, deoarece le datorăm respect celorlalți.

(B) Unii politicieni își atrag popularitatea făcînd promisiuni extravagante, deși în acest fel știu că vor înșela așterptările alegătorilor. Deci, din moment ce singura modalitate ca unii politicieni să fie populari este de a-i minți pe oameni, iar orice politician trebuie să fie popular, înseamnă că unii politicieni trebuie să-i inducă în eroare pe alegători.

(C) Avem de transmis o ofertă unui client și ne-am străduit să arate cît mai bine, deși s-ar putea ca clientul să creadă că am făcut acest lucru doar pentru că în esență oferta noastră este cam slăbuță. Pe de altă parte, noi credem că dacă oferta arată neîngrijit, s-ar putea ca clientul să creadă că firma noastră nu este serioasă. Deci, orice am face, clientul nu va fi mulțumit de oferta noastră.

(D) În cazul în care creditorii au pretenții legitime asupra unei firme, iar firma are resurse pentru a-și plăti datoriile, atunci firma este obligată să le plătească. De asemenea, dacă o afacere are credite, atunci o instanță judecătorească îi poate impune să le plătească. Dar dacă instanța de judecată nu îi impune firmei să-și plătească datoriile, atunci înseamnă că fie creditorii nu au pretenții legitime, fie firma nu dispune de resurse suficiente.

(E) Dacă se extinde intervalul în care un magazin este deschis, trebuie fie să se angajeze noi vînzători, fie ca cei existenți să muncească ore suplimentare. Dar fie că vor fi noi angajări, fie ore suplimentare de plată, costul cu forța de muncă va crește substanțial. Cum dacă cresc costurile vor crește și prețurile, înseamnă că profitul nu va crește, chiar dacă magazinul va ajunge să fie deschis non-stop.

15. Împărțiți următoarele litere: A, B, C, D, E, I, O, T, U, Z  în două categorii, în număr egal, iar apoi explicați criteriul pe care l-ați folosit.

16. Împărțiți următoarele numere: 2, 3, 5, 17, 30, 42, 49, 78, 100, 101 – în mod egal, în două categorii. Explicați criteriul pe care l-ați folosit.

17. Poveste (orice asemănare cu vreo situație reală este complet întîmplătoare și neintenționată):
Domnul și doamna Ionescu au o problemă. Ei au cinci fete gemene, pe care nu reaușesc niciodată să le identifice: Alina, Adina, Adela, Adria și Alissa. Doar bona lor le poate recunoaște imediat pe fete, iar pentru că a trebuit să-și ia o zi liberă, le-a lăsat părinților niște indicii, pentru a le putea deosebi pe fete în lipsa ei. Iată indiciile:

  1. Alissa se așează mereu între Adina și Alina.
  2. Adinei îi place să fie mereu în mijlocul grupului.
  3. Adela, prima născută, este mereu la o extremitate a grupului.

Îi puteți ajuta pe părinți, spunîndu-le care este numele fetelor, după poziția lor în imagine?

1

17. Aranjați următoarele numere: 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, pentru a completa locurile libere din pătratul de mai jos, folosindu-le pe toate o singură dată, astfel încît suma  lor să fie 24, fie pe verticală, fie pe orizontală, fie pe diagonală.

patrat8

18. 6. Găsiţi cît mai multe cuvinte (în limba română) şi veţi vedea despre ce este vorba! Literele care formează cuvintele pot fi aşezate oricum – de sus în jos şi invers, pe diagonală, de la stînga la dreapta şi invers.

20 de cuvinte1

19. Va urma!

Un răspuns la „Jocuri, iluzii vizuale şi alte exerciţii

  1. Valentin Sterpu

    Nu m-am putut opri pana nu am trecut prin toate 🙂
    Cand eram mic aveam o carte cu astfel de jocuri numita „Duelul mintii”. Acum ma intreb daca o mai am pe undeva pentru copii.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.