MMXX sau de 2 ori 2 și de 2 ori 0

2020. De Un an care a intrat în istorie. Un an care ar putea să ne împartă viața în înainte de 2020 și după 2020. Dar păstrăm în memorie doiurile sau zerourile?

Citeam zilele trecute despre înmulțirea cu zero – oricît ori zero egal zero. Cu interpretarea genială a lui Grigore Moisil:

O nulitate ridicată la putere rămîne tot o nulitate.

Acest an a pornit glorios – toată lumea se bucura de rotunjimile lui 2020, se minuna de date simetrice precum 02.02.2020, se pregătea de o culme a numerelor pare și rotunde. Și a fost o culme, într-adevăr – însă una nedorită.

O pandemie puternică, o epidemie de isterie negaționistă și una de conspiraționită acută ne-au copleșit însă cu agresivitate.

Multe activități au devenit inexistente, doar curieratul a explodat ca cifră de afaceri. Economic vorbind, se pare că singurul stat care a profitat de situație este China – oare de ce?

Mulți oameni s-au îmbolnăvit și unii au murit, fără a avea parte măcar de empatie – ei și cei dragi lor, din partea celor „sănătoși” – sănătoși în ceea ce privește infectarea cu virusul SARS COV-2, nu sănătoși pe de-a-ntregul la cap.

Mulți oameni s-au cufundat, fără să facă vreun efort de a rezista, în valurile create de ceea ce numim fake news, grupuri de interese, teoria conspirațiilor sau pur și simplu naționalism deșănțat.

De unde la începutul pandemiei speram ca timpul in familie sau timpul liber apărut peste noapte în viețile multora se va transforma într-o oportunitate pentru găsirea esențialului și a plăcerilor simple, în realitate constatăm că în cea mai mare parte a produs depresie, anxietate, apatie, lipsă de empatie, de bun simț și de respect față de ceilalți.

Mai e puțin și pleacă de 2 ori 2 și de 2 ori 0. Ce ne lasă în urma lui? Nimic ce nu poate fi rezolvat, dacă vrem să rezolvăm ceva. Nimic ce nu poate fi schimbat, dacă vrem să schimbăm. Nimic ce nu poate fi îmbunătățit, dacă vrem să îmbunătățim.

Dar vrem să acționăm? Aceasta este întrebarea cheie. Vrem să schimbăm ceva? Nu vom putea îmbunătăți totul, nu vom deveni perfecți, nu vom scăpa complet de eșecuri. Dar putem schimba cîte ceva, putem îmbunătăți un pic, putem modifica ce nu ne place. Eu vreau! Cine mai vrea?

Începem acum sau din MMXXI?

Fotografie de Olya Kobruseva pe Pexels.com

Scrie un comentariu

Din categoria Imbunatatire

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.