Despre bani şi bogăţie

Cred că nu există mulţi oameni care să nu îşi dorească să aibă mulţi bani sau să fie bogaţi.

Cînd te uiţi la maşini de sute de mii de euro, la ceasuri, bijuterii sau la rochii care costă cam cît un apartament din Bucureşti, îţi dai seama ce importanţi sînt banii în viaţa unui om.

Şi nu vreau să mă refer aici la situaţiile grave, în care cineva nu are bani pentru nevoile de subzistenţă proprii sau ale familiei. Ci la acea dorinţă firesc umană de a vrea mereu mai mult, de a fi nemulţumit de ceea ce ai pentru că nu ai tot ce ţi-ai putea dori. Sau, la invidia copilărească de care mulţi nu reuşim să scăpăm pe măsură ce creştem şi se presupune că devenim mai înţelepţi, de a ne dori ceea ce au ceilalţi, considerînd că ce este al lor este mai bun decît ceea ce avem noi.

Aşa să fie?

Totuşi, bogăţia este foarte relativă. Dacă ne întrebăm de la ce nivel de venituri ne-am considera „bogaţi”, răspunsurile ar fi probabil foarte variate.

Eu pun de obicei această întrebare unora dintre cursanţii mei – sub diferite forme.  De exemplu, îi întreb cu ce venit lunar s-ar declara mulţumiţi (şi eventual pentru cîtă vreme). Dar, pentru că în viaţă există, de obicei, pentru orice forţă de acţiune şi una de reacţiune, iar pentru echilibru este nevoie ca cele două forţe să fie de aproximativ aceeaşi mărime, îi mai întreb şi ce sînt dispuşi şi capabili să facă sau să dea în schimbul banilor pe care ar vrea să îi cîştige.

Bani mulţi şi repede se pot obţine uneori pe căi legale, doar că aceste cazuri reprezintă doar o mică minoritate. În cele mai multe situaţii, banii mulţi apar din activităţi fie ilegale, fie doar imorale. Limitele şi le stabileşte fiecare – în funcţie de valorile personale şi de riscurile pe care şi le asumă.

Din punctul meu de vedere, esenţial este să-ţi cunoşti valorile, potenţialul, limitele, pentru a lua deciziile care să-ţi aducă ceea ce îţi doreşti de la viaţă. Iar bunurile materiale şi bogăţia să fie puse pe nivelul lor de importanţă – pe care ni-l stabilim noi şi pe care îl putem treptat (eventual) reevalua în minus.

Iată şi ce cred alţii despre viaţă, bani şi bogăţie:

Viaţa este suma alegerilor pe care le faci.  (Albert Camus)
Pentru a reuşi în afaceri în ziua de azi şi pentru a fi recunoscut drept un talent, gîndiţi-vă şi la ceilalţi. Ajutaţi-vă subordonaţii să se dezvolte. Puneţi nevoile majorităţii mai presus de nevoile unuia singur. Fiţi parte dintr-o echipă. Colaboraţi.  (Barry Salzberg)
Dacă munceşti pentru a-ţi construi o afacere, îţi vei construi o afacere. Nu trebuie ca tot ceea ce faci să fie perfect, deşi cu cît vei face lucrurile mai bine, cu atît mai bine vei reuşi. Dar cel mai important lucru este să ştii că trebuie să munceşti – şi mult. (Joe Girard)
Nu aştepta oportunităţi excepţionale. Valorifică ocaziile curente şi transformă-le în oportunităţi extraordinare. Omul slab aşteaptă oportunităţile; omul puternic le creează. (Orison Swett Marden)
Banul este ochiul dracului. (Proverb)
Lipsa banilor este rădăcina tuturor relelor. (Robert T. Kiyosaki)
Omul care nu lucrează de dragul de a face ceva, ci doar pentru bani, mai mult ca sigur că nu va avea nici bani suficienţi, nici prea multe satisfacţii în viaţă. (Charles M. Schwab)
Luaţi aminte că pe mulţi doar frica îi face să meargă la lucru. Frica de a nu-şi putea plăti facturile, frica de a fi concediat, frica de a nu avea destui bani, frica de a o lua de început. (Robert T. Kiyosaki)
Banii nu cresc în copaci. (Proverb)
Cine dă bani cu împrumut îşi face duşmani. (Proverb)
Nu contează cît de mulţi bani poţi obţine, ci cît de mulţi bani poţi păstra. (Robert T. Kiyosaki)
Noi plătim pentru greşelile strămoşilor noştri, aşa că pare corect ca ei să ne lase banii cu care să le plătim. (Don Marquis)
Dacă vrei să ştii cum este un om cu adevărat, observă cum se comportă cînd pierde bani. (Proverb)
Dacă şcolile i-ar învăţa pe copii despre bani, ar fi mai mulți bani şi preţuri mai mici, dar şcolile se concentrează doar să-i înveţe pe oameni cum să lucreze pentru bani, nu cum să valorifice puterea banilor. (Robert T. Kiyosaki)
Banii sînt doar un vehicul. Te vor duce oriunde îţi doreşti, dar nu pot sta în locul tău la volan. (Ayn Rand)
Există oameni care au bani şi oameni care sînt bogaţi. (Coco Chanel)
Nu contează banii – că-i ai sau nu. Sau că ai haine sau nu. Tu tot singur cu tine rămîi. (Billy Idol)
Noi nu avem bani, aşa că trebuie să gîndim. (Sir Earnest Rutherford)
Nu-mi spune care îţi sînt prioritățile. Arată-mi unde îţi cheltuieşti banii şi eu ţi le voi spune. (James W. Frick)
Un om este, de obicei, mai atent la banii lui, decît la principiile sale. (Oliver Wendell Holmes Jr.)
Din momentul în care banii îţi ajung pe mînă, ai puterea de a-ţi stabili viitorul financiar. (Robert T. Kiyosaki)
Este nevoie de la fel de multă imaginaţie pentru a crea datorii, ca pentru a crea venituri. (Leonard Orr)
Voi ce credeţi? Este viaţa mai mult decît suma banilor pe care îi cîştigi? Cu cît creşte fericirea cînd ai mai multe bunuri, proprietăţi şi bani? Ai bani = ai prieteni mai mulţi şi mai buni? Nu mai ai griji, probleme, responsabilităţi, dacă ai mulţi bani? Sînt banii un scop în viaţă, sau doar o consecinţă a ceea ce faci sau decizi tu?
Aştept părerile voastre.
Numai bine,
Cristina

Un comentariu

Din categoria antreprenoriat, auto-cunoastere, responsabilitate sociala, viata

Un răspuns la „Despre bani şi bogăţie

  1. foarte abordarea …intr adevar esenţial este să-ţi cunoşti valorile, potenţialul, mult spor in toate

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.