În ce țară trăim?

Azi aplic metoda inversă de transfer. Redau aici ce am scris azi pe FB, pornind de la un articol de pe pressone:

„Pensiile „nesimțite” au rămas la fel de nesimțite!

Pensionarea la 40 de ani și apoi angajarea din nou în administrația publică a rămas la fel – adică unii muncesc o viață, alții se pensionează preferențial – într-un stat în care constituția zice că: „ARTICOLUL 16 (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.” – iar legile cu prevederi preferențiale pentru anumite grupuri sunt în continuare considerate constituționale, deși încalcă clar drepturile celorlalte grupuri.

Salariile bugetarilor, cu zeci de sporuri, care de care mai abracadabrante, pare că au rămas la fel – altfel de ce ar primi cineva spor de doctorat – doctoratul nu este obligatoriu, deși este o cerință pentru anumite persoane – în sistemul de educație, mai ales, așadar nu este o favoare ce trebuie răsplătită, ci o cerință pe care cineva alege să o accepte sau nu.

Deci în ce țară trăim?

Răspunsul meu: într-o țară anacronică, needucată și nesincronizată în gândire cu perioada în care trăim, cu forme fără fond de la plecarea fanarioților încoace – măcar ei erau onești, recunoșteau favorurile și mita ca instrumente în relațiile oficiale. Cum bine zicea știți voi cine, acum vreo 130 și ceva de ani: „TRAHANACHE – A! ce coruptă soţietate!… Nu mai e moral, nu mai sunt prinţipuri, nu mai e nimic: enteresul şi iar enteresul… Bine zice fiu-meu de la facultate alaltăieri în scrisoare: vezi, tânăr tânăr, dar copt, serios băiat! zice: „Tatiţo, unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!…”

Din nefericire, schimbarea de sus în jos ne rostogolește la vale. Doar schimbarea de jos în sus duce în sus!

Dar cine de jos (în afară de vreo 15% din populație, statistic vorbind) vrea să se schimbe, dacă cei de sus arată ce bine o duc cei care mint, fură, păcălesc și își permit să vorbească în numele „poporului”, pe care de fapt îl consideră prost, uituc și laș?

Hai să vedem!”

Scrie un comentariu

Din categoria 2021, Imbunatatire

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.